Utgiven | 2009 |
---|---|
ISBN | 9789186047061 |
Sidor | 192 |
Att ha kolonistuga är hett. Det verkar finnas ett sug efter att odla sin egen mark, att se något växa, något som man inte kan påverka speciellt mycket. Ja, lite gödning eller ny jord, lite rensning kan förbättra odlingsbetingelserna. Men annars är det mest att vänta på att pionerna skall slå ut, att jordgubbarna skall bli röda, äpplena skall mogna. Man får snällt vänta ut naturen. Trädgård är det långsammas konst sade någon. Det attraktiva med trädgårdar är kanske att saker får ta sin tid i en värld där allt skall effektiviseras och tidsbestämmas.
Ingrid Sommar och Miriam Preis har verkligen velat skärskåda alla aspekter på koloniträdgårdslivet. Vi får möta personer med många olika idéer om kolonilivet. Punkbandet Quit your dayjob repar i en kolonistuga. En av bandmedlemmarnas fru har gjort en färgglad inredning med zebrarandiga möbler. Någon annan betraktar sin trädgård som ett ständigt föränderligt konstverk. Och så finns förstås de som ser odlandet som en livsstil och som varje höst gläds åt rika skördar av grönsaker och frukt. Författaren väver på ett finurligt sätt in koloniträdgårdsrörelsens historik, ideologi och framtidsutsikter i de olika personporträtten.
De små barnen som lustfyllt knatar runt i ett koloniområde bildar underlag för en utläggning om Reggio Emilia – pedagogik och tysk barnuppfostran på 1800-talet. Ingrid Sommar berättar om exemplet Göteborg där man satsar på en ny typ av större kolonilotter som kan användas för småskalig kommersiell odling. Man pratar om något som kallas urban odling. Miriam Preis har med kameran följt odlingsåret. I närgångna detaljer såväl som storslagna översiktsbilder lyckas hon fånga det speciella med koloniträdgårdsandan. Det trägna odlandet såväl som den glada samvaron.
Detta är alltså en bok som befinner sig långt ifrån den stora floden av trädgårdspysselböcker som översvämmar bokhandelsdiskarna varje vår. Men helt kan författarna inte avhålla sig från pysselvinkeln. Varje kapitel har en månadsbeteckning och en liten kolonistpraktika om vad som är aktuellt att göra i kolonin just vid den årstiden. Och en sida med recept på vad man kan göra med alla äpplen som man måste ta hand om.
Publicerad: 2009-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-24 20:23
En kommentar
[…] ”Att ha kolonistuga är hett. Det verkar finnas ett sug efter att odla sin egen mark, att se något växa, något som man inte kan påverka speciellt mycket. Ja, lite gödning eller ny jord, lite rensning kan förbättra odlingsbetingelserna. Men annars är det mest att vänta på att pionerna skall slå ut, att jordgubbarna skall bli röda…” Läs mer […]
#
Kommentera eller pinga (trackback).