Text

Tema: Jane Austen

Ständigt aktuell i nya upplagor, filmer och tevefilmatiseringar – Jane Austen tycks bara befästa sin ställning som den västerländska litteraturens sarkastiska stålmormor.

Med sin förhållandevis skyddade tillvaro i lantlig engelsk medel- och överklass bevisade Jane Austen att en bra författare kan åstadkomma underverk bara genom att gräva där hon står. Hennes skildringar av den begränsade miljö hon levde i blandar skoningslös realism med vass humor och mängder av värme, såväl i de sex stora romanerna som i de mindre kända verken och i hennes många brev.

Om romanerna åldrats med förtjusande behag och litteraturkritiken kanske snarast växt i kapp henne, så har filmvärlden ständigt nya upplagor av Austen och hennes karaktärer till hands. Men inte heller romanvärldarna slutar med hennes alltför tidiga död 1817 – andra författare har låtit sig inspireras till allt från fortsättningar på och omskrivningar av Austens romaner till moderna variationer som Bridget Jones dagbok och Jane Austen-klubben.

Nu har vi samlat smått och gott av och om Jane Austen – och så ett axplock av andra böcker hon på ett eller annat sätt lagt grunden till. Håll till godo!

Av Jane Austen | Om Jane Austen | Inspirerat av Austen


Av Jane Austen


Jane Austen: Kärlek och vänskap och andra tidiga verk
Från en något påträngande ung dam till en älskad författarinna

”Min kära Jane! Det är visserligen med förtjusning jag får denna lilla volym i min hand, men inte helt utan en känsla av oro. När jag nu uppskattat allt jag tidigare kommit över av vad du skrivit förefaller risken stor att dessa ungdomstexter ur din allra första produktion ska framstå som kryckutgivning…” Läs mer


Jane Austen: Lady Susan
Ladyn som gör vad som faller henne in

”Brevromaner har, med viss rätt, fallit ur det litterära modet. På Jane Austens tid spelade de en betydligt större roll. Men det är en svår genre, åtminstone förefaller det så när man läser Lady Susan. Jane Austen skrev sex romaner, det är vad man får lära sig. Men det finns alltså andra verk, och brevbagatellen Lady Susan hör till dem…” Läs mer


Jane Austen: Northanger Abbey
Romantiska griller att älska och vårda

”Få författare är så välförtjänt berömda för sina inledningsrader som Jane Austen. Snabbt, smart och humoristiskt presenterar hon sina teman och karaktärer, från ‘Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru’ (Stolthet och fördom) till ‘Sir Walter…” Läs mer


Jane Austen: Förnuft och känsla
Två sätt att få hjärtat krossat

”Litteraturhistoriskt sett levde Austen på gränsen mellan upplysning och romantik och sällan märks det så tydligt som i Förnuft och känsla. Själv hör hon mycket mer till upplysningen än exempelvis de senare systrarna Brontë. Hennes torra humor och förkärlek för sarkasm, hennes vakna öga för tillvarons krasshet…” Läs mer


Jane Austen: Stolthet och fördom
Kärlek och materia

”‘Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru.’ Mer än många berömda inledningsrader slår den här fast ett antal av romanens viktiga teman. Det handlar om pengar och äktenskapstycke, och inte minst om vad som anses rätt och riktigt. Den ‘allmänt erkända sanningen’…” Läs mer


Jane Austen: Mansfield Park
Växer obemärkt i skuggan

”Det är när jag kör bil som jag äntligen kan ta till mig Fanny Price. I trafiken kan jag känna mig som den sista moraliska människan, med relativt nytaget körkort och en naiv föreställning om att trafikregler, säkerhet, miljötänkande och vanligt folkvett faktiskt betyder något. Överfört på det tidiga 1800-talets sociala regler…”Läs mer


Jane Austen: Emma
Clueless à 1816

”Emma Woodhouse är onekligen den av Jane Austens hjältinnor som har det bäst förspänt. Hon är söt, rik och populär, en förmögen änklings enda hemmavarande, bortskämda ögonsten. Två hundra år senare hade hon onekligen spenderat sina eftermiddagar i någon finare galleria och vävt sina kärleksintriger…”Läs mer


Jane Austen: Övertalning
Återupprättelse

”Inte för att egentligen rekommendera den nyligen utkomna filmatiseringen av Jane Austens så kallade liv. Biografiska filmer utan större intresse för fakta gör mig trots allt en smula illa berörd. Men det är sant, så vitt jag förstår, att det vid ett tillfälle fanns en uppskattad ung man och att det förväntades ett frieri…”Läs mer


Jane Austen och en annan dam: Sanditon
Havsbad och antihjältar

”Hör du som jag till de läsare, eller tevetittare, som inte gärna vill erkänna att en älskad författare är död, eller en minutiöst följd serie nedlagd? Om du dessutom hör till Jane Austen-fansens stora och charmerande skara så har du förmodligen åtminstone kastat dina blickar mot Sanditon, Austens sista, ofullbordade roman…”Läs mer


Om Jane Austen


Vivi Edström: Livets gåtor – Jane Austen
Trevligt sällskap, men inte så mycket mer

”Litteraturprofessor Vivi Edström har tagit sig an en rad stora kvinnliga författare. Efter Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren har turen nu kommit till Jane Austen – men även om Livets gåtor är en underbart fin liten bok, inslagen som den är i Cassandra Austens förtjusande pastellteckning av systern, så håller den inte riktigt måttet…”Läs mer


Carol Shields: Jane Austen
Biografi som tänker själv

”Carol Shields Jane Austen liknar ingen av de andra Jane Austen-biografierna utgivna på svenska. Den här finns i Bonniers återhållsamt formgivna Porträtt-serie och har innehållsmässigt ingen tydlig struktur. Det betyder, om någon nu måste ha det utskrivet, att det är en intellektuellare typ av biografi…”Läs mer


Valerie Grosvenor Myer: Det envisa hjärtat. Jane Austen – en biografi
Klass, kor och kompromisslös kärlek

”Såhär kommer man från första början på kant med mig: inled en biografi över en av världens intelligentaste och roligaste kvinnor med att ingående diskutera hennes eventuella utseende. Såhär vinner man tillbaka mig: berätta detaljerat, engagerat och alldeles lagom idylliserande om människors vardagsliv och i synnerhet…”Läs mer


Penelope Hughes-Hallett: Jane Austens liv i brev och bilder
Lapptäcke i brev och bilder

”Det är något av en bedrift att göra en bilderbok om en historisk person som levde innan fotografierna uppfanns och som lämnat efter sig högst ett par, ganska otillfredsställande avbildningar. Jag skulle nästan kunna rekommendera…”Läs mer


Inspirerat av Austen


Curtis Sittenfeld: Eligible
Stolthet och fördom och hatsex

”För några år sedan gjorde vi en temasida om spin-off-litteratur här på dagensbok.com. Fenomenet – förmodligen ungefär lika gammalt som mänskligheten själv, ungefär – har inte precis avtagit sedan dess, så idag uppdaterar vi det en smula med två nya varianter av Jane Austen: Northanger Abbey av Val McDermid och…”Läs mer


Val McDermid: Northanger Abbey
Gillar hon ens Northanger Abbey?

”Northanger Abbey är Jane Austens charmerande roman om romanläsning och hur livet kanske inte alltid motsvarar de förväntningar vi skaffar oss genom sådant. Den har med andra ord en kärna som ganska lätt borde gå att överföra på nutiden, eller vilken tid som helst som på ett eller annat sätt sysslar med berättelser. Och vilken…”Läs mer


Jo Baker: Huset Longbourn
Mellan raderna och nedanför trappan

”I slutet av 1960-talet blev tevefilmatiseringen av John Galsworthys romanserie Forsytesagan en stor internationell succé och ett par skådespelerskor med tjänstefolk i släkten tänkte att vad tusan. Någonstans i utkanten av den gripande släktsagan fanns människor som lagade och dukade familjens Forsytes vackra middagar…”Läs mer


P D James: När döden kom till Pemberley
Fortsättning på mästerverk

”Jane Austen skrev oförglömliga romaner, men mig veterligen besökte hon inte samma historia flera gånger. Därför är det svårt att föreställa sig att hon själv skulle ha skrivit en fortsättning på berättelsen om Elizabeth Bennet och mr Darcy. Nu har deckardrottningen P.D. James gjort det i stället. Det var med stora…”Läs mer


P D James: Death comes to Pemberley
Kärt återseende med dödliga underströmmar

”Det är abstinensen efteråt som får mig att tänka att P D James faktiskt lyckats. Den där vaga irritationen som infinner sig när någon av Jane Austens romaner slagits igen för den här gången, missnöjet med att inte verkligheten är fullt så där välformulerad, skarpögt kvick och poetiskt rättvis som romanvärlden…”Läs mer


Colleen McCullough: Miss Mary Bennets självständighet
Miss Mary Bennet ser rött

”Om man kan sin Austen har man nog skämts ikapp med miss Elizabeth Bennet när systern Mary med bottenlöst allvar serverar sina religiösa moralpredikningar till eftermiddagsteet. Eller hur hon, likt en ostämd fiol, gnisslar fram ett ode vid pianot på någon av Hertfordshiresocietetens tillställningar. Den fula ankungen…”Läs mer


Jane Austen/Ben H Winters: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Slafsigt och slarvigt och lättsålt

”Fredrik Strage skrev i DN häromsistens om könsuppdelningen av monster. Vampyrer marknadsförs till damerna och zombier till herrarna. Mycket intressant fenomen, och mycket sant. Den smått obegripliga Twilighthysterin är det kvinnor som står för, en hysteri som inte vet några gränser och som…”Läs mer


Jane Austen och Seth Grahame-Smith: Pride And Prejudice And Zombies
We’ve got the biggest balls of them all

”I bokens anda börjar vi med ett original och anpassar. ‘Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man zombie som äger en stor förmögenhet hjärnor måste vara i behov av en hustru mer hjärnor.’ Mer än många berömda inledningsrader slår den här fast ett antal av romanens viktiga teman. Det handlar om pengar…”Läs mer


Emma Campbell Webster: Lost in Austen
Skönlitteratur med vägval

”Ditt namn är Elizabeth Bennet. Ditt uppdrag: att gifta dig rikt OCH av kärlek. De val du gör slungar dig vidare i äventyret, där du har chansen att flirta in dig hos varenda möjlig och omöjlig potentiell Austen-make – från mr Darcy, mr Tillney, mr Knightley och kapten Wentworth till mr Collins, mr Crawford, Willoughby eller…” Läs mer


Jennifer Crusie (red): Flirting with Pride & Prejudice
“Bennets and Bingleys and Bitches. Oh my!”

”Chick-lit är en genre som fullkomligt exploderat de senaste tio, femton åren. Bridget Jones dagbok betraktas ofta som något av startskottet för trenden, men ska man dra upp släktträdet längre tillbaka – och det vill man ju ofta – tycks de flesta kännare överens om ett namn: Jane Austen. När Smart Pop-serien för ovanlighetens skull…” Läs mer


Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben
Välkommen till klubben!

”För några dagar sedan hade det här varit det ultimata julklappstipset. Lyckligtvis fungerar det lika bra som ultimat mellandagsläsning. Åtminstone om du är villig att gå med i klubben. Karen Joy Fowler är amerikanskan som totalcharmat mig redan på årets bokmässa i Göteborg och när jag väl lyckas lägga vantarna på boken…”Läs mer


Helen Fielding: Bridget Jones’s Diary
Tolv år med Bridget Jones

”En gång i tiden klippte jag ut en artikel av feministikonen och litteraturvetaren Nina Björk. Jag arkiverade den innanför någon bokpärm enligt ett renodlat associativt system som sedermera föll på att jag aldrig mindes mina egna associationskedjor och det är mycket möjligt att den finns nånstans i min bokhylla än idag…”Läs mer


Emma Tennant: Pemberley
Stolthet och fördom – the reunion

”Hjältinnan får sin hjälte och sen lever de lyckliga i alla sina dagar. Eller? Vad händer egentligen efter sagornas lyckliga slut? Precis som sagor slutar ju alla Jane Austens romaner med bröllop, sammanfattningar och avslut där alla får vad de förtjänar. Somliga tycker att det där är formelartat och stolpigt, men jag skulle vilja påstå…”Läs mer


Fay Weldon: Brev till Alice inför läsningen av Jane Austen
Skapandets stad och livets villkor

”Fay Weldon hör till de mängder av författare jag har tänkt att jag ska läsa. Hade jag varit 20 år äldre än jag är hade jag med all säkerhet redan gjort det. Därför har jag förstås en del förutfattade meningar om vad hon ska vara. Det som alldeles uppenbart förvånar och, jag ska inte hymla, stör mig, när jag börjar på…”Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2009-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2016-09-10 10:26

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?