Nyhet

Manifest för 2010-talet

Författarna Susanne Axmacher, Jesper Högström, Sven Olov Karlsson, Jens Liljestrand, Anne Swärd,
Jerker Virdborg och Pauline Wolff publicerar idag i Dagens Nyheter ett manifest för ett nytt litterärt decennium. Även om jag gillar att det finns en mångfald, ser jag nu verkligen fram emot det svenska litterära 2010-talet.

Läs och begrunda!

Eva Björnberg

Publicerad: 2009-08-22 17:00 / Uppdaterad: 2009-08-23 10:18

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

Ska bli spännande och se vad de kommer att skriva om.
Reagerade på första punkten med bara om kvinnor som shoppar. Det finns en bra shopping bok ” En shoppoholic bekännelse” som egentligen handlar om hur man bör hanskas med sin ekonomi.
Läs den och begrunda i väntan på att de manifestet blir verklighet.

Disadiamant Oregistrerad 2009-08-23 13:10
 

Under punkt två var det överraskande att Strindberg utelämnades i uppräkningen av de svenska författare man kan inspireras av inför 2010. En invändning när det gäller genrerna chic lit och deckare är att genrerna inte tydligt har definierats. De luddiga definitionerna skapar problem med löften som ska hållas och man kommer att tänka på politikernas så kallade löften. Dessa löften kan förstås inte hållas i praktiken eftersom genrer av naturliga skäl ofta går in i varandra. Man kan ju t.ex. inte slaviskt undvika den prosaiska men realistiska handlingen ”kvinnor som shoppar” i framtidens litteratur. Det är naturligtvis riktningen som är det viktiga, d.v.s. att söka sig bort från den kommersiella och tidsbundna litteraturen i riktning mot en tidlös litteratur eller varför inte rentav en riktning mot ”l’art pour l’art”?

Thomas Engqvist Oregistrerad 2009-08-23 23:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?