Recension

: Love Hurts
Love Hurts Kim W Andersson
2009
Kartago Förlag
6/10

Though Love

Utgiven 2009
ISBN 9789186003234
Illustratör Kim W Andersson

Om författaren

Kim W Andersson är född 1979 i Staffanstorp i Skåne. Kim har tidigare gett ut böckerna Love Hurts, och den hyllade grafiska romanen Alena, om en flicka som hämnas på sina mobbare med hjälp av spöket efter sin döda bästa vän. 2010 gjorde han Johnossi Comics, ett storslaget samarbete i form av en serietidning producerad i samband med det svenska stjärnbandet Johnossis skiva Mavericks. 2013 var han en av tecknarna som gjorde stor succé med Cirkeln-serieboken Berättelser från Engelsfors.

Sök efter boken

Det är otroligt svårt, det att vilja vara annorlunda. Den goda intentionen kan lätt sluta med ett krystat och tillgjort resultat. Att medvetet bryta mot normer kan i bästa fall leda till någonting helt nytt och spännande, och i värsta fall kan man inge ett tafatt, osäkert och rätt så pinsamt intryck.

Kim W Andersson har lyckats undvika det pinsamma intrycket när han i Love Hurts har försökt att distansera sig från den traditionella, lyckliga kärlekshistorien såsom den presenteras för oss i klassiska sagor och smöriga filmer. I korta, stilistiska och väldigt snygga serier introducerar istället Andersson sina tillskruvade, alternativa versioner av kärlekshistorierna. Han har valt att krydda sina berättelser med skräcktendenser, att flörta med zombie- och splatterinfluenser, och det blir ibland riktigt, riktigt bra. Det som till en början verkar vara en vanlig, glättig kärlekshistoria vänder och får ett ibland blodigt, ibland absurt, men alltid tillskruvat slut.

Love Hurts publicerades till en början i tidningen Nemi, och nu har man samlat flera av historierna i en och samma bok. Och kanske är det ihopbuntandet av serienovellerna som är problemet, för trots att det ibland är väldigt bra, finns det också sidor som är väldigt dåliga. En av de stora bristerna är att formen på varje novell följer samma mall. Det är meningen att varje berättelse ska ha ett oväntat slut, men eftersom detta format upprepar sig i ALLA noveller blir knorren inte särskilt oväntad – överraskningsmomentet försvinner när man sträckläser novellerna.

Dock finns det en ännu större brist i Love Hurts, och det är dess motsägelsefulla natur. Trots att serienovellerna handlar om utmanandet av traditionella berättelser om kärlek blir det aldrig ett ifrågasättande av den traditionella kärleken. Det handlar nästan uteslutande om en tillskruvning av kärlek inom ramarna för heteronormen, vilket gör att boken, trots sina rebelliska ambitioner, känns märkligt tillrättalagd. Kim W Andersson har velat klampa över gränsen för vad som anses som okej att visa i en kärlekshistoria – det han lyckas med är tyvärr bara att vifta med tårna över denna gräns.

Nina Saric

Publicerad: 2009-07-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-02 16:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3366

3 kommentarer

Though love eller tough love?

Rebecca Oregistrerad 2009-07-13 10:07
 

Nog måste det vara ”tough love” som avses i titeln.

”Though love” blir ju ”fastän kärlek..” typ…konstigt iaf.

Bananbiffen! Oregistrerad 2009-07-14 14:17
 

ska man vara annorlonda till varje pris?
dumt!

ceca1962 Oregistrerad 2009-07-21 20:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?