Krönika

Höstens bokutgivning – tips till finsmakarna

I dagarna har SvB:s höstkatalog kommit, tjockare än någonsin. Men när man slår upp den är det första man möts av: ”Överflödets tid är till ända”. Förklaringen kommer två rader ner: att katalogen är så tjock beror på en sammanslagning med barnboksutgivningen. På vuxenbokssidan däremot, ser det ganska skralt ut: få förväntade storsäljare, mindre översatt litteratur och många stora utländska skrällar som inte ens hittar hit. Det tycks som om den ekonomiska krisen även har drabbat bokbranschen.

Men hur är det då för oss som är lite fina i kanten och fullständigt skiter i om Liza Marklund, Jan Guillou och Leif GW Persson kommer med en ny. Si sådär skulle jag säga. Visst är det en och annan man knappt kan bärga sig inför men på det stora hela märks faktiskt bristen på översatt litteratur. Framförallt för oss som är extra stroppiga och råkar gilla poesi. Säsongens siffra måste vara den mest katastrofala någonsin. Typ sex stycken. Vad har hänt med alla poesiöversättare, undrar man egentligen.

Men nu ska vi inte bli bittra. Det finns som sagt mycket att se fram emot också. Det som särskilt slår mig är att de ovanligt många debutanterna på fack-sidan som skrivit böcker att längta efter. Sen slås jag också av att det finns tre stora essäsamlingar som väcker mitt ha-begär; mer om dessa snart. Här kommer några högst personliga tips:

Allra gladast är jag faktiskt över två gamla tanter (den ena död visserligen) som kommer med en sprillans ny och en gammal diktsamling. Det rör sig om Wislawa Szymborskas Här på ellerströms och Inger Christensens Det (från 1969) på Modernista, vilka för övrigt lovat att ta sig an ett författarskap som det finns skamligt lite av på svenska.

Sen är jag som sagt mycket glad över tre essäsamlingar. Det är kulturprofilerna Aase Berg och Horace Engdahl (Bonnier), samt den alltid lika smarta Fredrik Strage (Alfabeta) som samlat ihop sina artiklar. Förmodligen har jag väl läst det mesta innan, i alla fall av Berg och Strage, men jag har verkligen ingenting emot att läsa om det.

Som jag också nämnt är det många fack-debutanter att se fram emot. Bland annat Johanna Wallin som skrivit en bok med den smarta titeln Om detta må jag berätta (Ruin) om Palestiniernas vardag, Emre Gyngör och Nima Dervish som i Varför mördar man sin dotter? (Norstedts) skrivit om hedersvåld och Rasmus Fleischer (Ink förlag) som ger ut sitt postdigitala manifest.

Sen bör väl nämnas att det finns en del stora namn att se fram emot som Kerstin Ekman, J. M. Coetzee, Klas Östergren, Claes Hylinger och Carola Hansson. Alla deras verkar såklart superspännande.

Slutligen vill jag också förutspå höstens snackis. Det tror jag blir Elisabeth Åsbrinks Smärtpunkten – Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander (Natur och Kultur) där material från Noréns privata arkiv, brevväxling och opublicerade delar av manuset kommer att offentliggöras. Det blir något att se fram emot för den som redan hunnit klart med (eller gett upp) dagboken.

Rasmus Landström

Publicerad: 2009-06-19 01:45 / Uppdaterad: 2010-02-06 11:23

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?