Recension

: Supernova
Supernova Marika King
2009
Norstedts
6/10

Maktlysten underhållning

Utgiven 2009
ISBN 9789113019253
Sidor 429

Om författaren

Marika King är född 1970 och uppvuxen i Ludvika i Dalarna. Hon har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm och Stern Business School i New York. Efter examen arbetade hon sex år på den internationella managementkonsultfirman McKinsey & Company.
Marika har bott i i både Ghana och Tanzania. Sedan 2012 bor hon i Stockholm där hon arbetar som vice vd på en arkitektbyrå. Hon debuterade 2009 med Supernova om prestationsprinsessan Lisa. Projekt Längtan är en fristående uppföljare.

Sök efter boken

Alla på det prestigefyllda konsultföretaget som Lisa får anställning på, efter att ha gått ut Handels i Stockholm, är insecure achievers. Det måste man vara, annars överlever man inte länge där. Det innebär att de alltid gör mycket mer än vad som krävs av dem, utan att förstå det, för att dölja sin osäkerhet.

Det är på det där kontoret, bland de där människorna som Supernova utspelar sig. Som läsare lotsas jag genom projekt och teammöten och blir snabbt presenterad för hierarkin inom företaget: först blir man Junior Consultant, sen Consultant och till slut, om man är riktigt begåvad, blir man Partner. Hasse är Junior Partner, steget under partner, alltså en nästangud. Det är tempo, både språkligt och händelsemässigt, redan från första sidan och precis som Lisa slängs jag in i den där världen som snurrar alldeles för snabbt. Som läsare får jag känslan av att jag har kontroll, och det är underbart, jag tror att det är samma känsla som Lisa har. Livet snurrar så snabbt kring henne, men det gör ingenting för hon har aldrig älskat något så mycket.

Vid Lisas sida står självklart hennes tjejkompisar Sudden och Stina. De är fantastiska, precis som ens finaste vänner alltid kommer att vara. Tyvärr inser inte Lisa att tempot och insatsen på jobbet gör att hon inte längre hinner med. Hon glömmer att ringa vännerna när hon säger att hon ska göra det, får inte längre ta del av deras förtroenden och blir inte räknad med.

Inledningsvis skildras även handelsstudenternas fester och folket som rör sig där, det blir stereotypt och jag får känslan att jag har läst det så många gånger förut. Men precis som Lisa tappar bort sitt liv utanför kontoret, tappar även Marika King bort dessa skildringar. Kanske har det att göra med att jag inte har vett nog att ifrågasätta skildringen av konsultkarriären, eller så är det för att boken redan gör det själv, men i den läsningen trivs jag. Det som Supernova väcker hos mig är en fråga om värde, om det är värt att springa ifrån sitt liv i korridoren till kopieringsrummet. Och att det aldrig är det. Men Supernova visar också så väl att det är den människa som gör det, som till slut får makten. Och makt är något som har värde. I alla fall hos många. I alla fall hos Lisa. Hon står där, mitt i tävlingen, mitt i hetsen, mitt i en verklighet som handlar om att prestera och leverera. Hon är kvinna, hon är ung, hon är begåvad – hon kan inte vinna. Det finns tusen upplopp, men inget målsnöre.

Tyvärr inleder Lisa självklart en relation med Mattias som är partner i företaget. Det är så självklart, eftersom det måste bli så, en underhållningsroman blir inte en underhållningsroman utan kompisarna och kärleken. Den förutsägbarheten klär romanen illa eftersom boken inte behöver den relationen. Kanske gör den Lisa lite mer sårbar och lite mer mänsklig, men jag gillar att hon vet vad hon vill, och jag tycker någonstans att hon borde värna mer om sitt jobb och den där karriären som hon har kämpat så mycket för, istället för att inleda förhållanden på jobbet. För det gör man ju bara inte.

Förlaget säger att Supernova är en fräck bok, omslaget är visserligen grönt och rosa med författarens namn i glittriga versaler, men texten jag läser blir inte fräck hos mig på något sätt, den blir mest bara tragisk och full av kompetenta människor som inte klarar av att lyssna på sig själva. Men trots det är Supernova en dörr till en annan värld för mig, och andra världar lockar.

Textutdrag (Visa/göm)

Emelie Novotny

Publicerad: 2009-04-30 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-29 22:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3289

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?