Recension

: Till matens försvar
Till matens försvar Michael Pollan
2009
Ordfront
5/10

Varför ser vi inte maten för alla proteiner?

Utgiven 2009
ISBN 9789170373978
Sidor 248
Orginaltitel In Defense of Food: An Eater's Manifesto
Översättare Cajsa Mitchell

Om författaren

Michael Pollan är författare och professor i journalistik vid Berkeley och sedan många år medarbetare i The New York Times Magazine. Han har tidigare gett ut böcker med såväl trädgårdstema som ”allätarens dilemma” och började sin journalistiska bana redan 1973.

Sök efter boken

Till matens försvar låter mer pretentiöst än vad det känns – den här boken kan sammanfattas ganska enkelt: ät mat och inget annat. Författarens poäng är att vi ska sluta stirra oss blinda på näringsämnen som enstaka ämnen och se till helheten. Han drar fram teorier och förnuft som säger att det faktiskt är mat som gör oss friska, inte näringsämnen i sig. På samma sätt ska man naturligtvis se till att äta mat som innehåller saker man begriper sig på och inte en massa smakförstärkare och liknande.

Boken är tjatig, skriven på ett amerikanskt sätt med mycket ord för lite innehåll, och kan som sagt sammanfattas ganska snabbt. De avskräckande exemplen är hämtade från USA, medan alla positiva exempel är hämtade från andra länder, allt från Frankrike till Grönland.

Det positiva är att han faktiskt får mig att tänka efter, och att få lust att ändra mina matvanor. Jag kanske ska strunta i tacos ikväll (tacoskal som innehåller lite allt möjligt konstigt, märkliga såser fulla av smakförstärkare och socker, och så vidare) och istället göra en fisksoppa med rotsaker? Eller en böngryta? Jag blir såld på idén, men tycker egentligen inte att boken är bra. En intressant paradox.

Irene Elmerot

Publicerad: 2009-03-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-20 19:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3246

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?