Recension

: Desertören och Vietnamkriget - blod, skuld och politik
Desertören och Vietnamkriget - blod, skuld och politik Johan Romin
2008
Prisma
7/10

Krigets hemskheter

Utgiven 2008
ISBN 9789151849904
Sidor 302
Först utgiven 2008

Om författaren

Johan Romin (född 1966) är svensk journalist, teveproducent och författare och har bland annat arbetat på Sveriges radio, SVT, TV4 och Utbildningsradion. Han har också skrivit böckerna Människor i händelsernas centrum (2006) och Desertören och Vietnamkriget (2008).

Sök efter boken

Fascinationen över Vietnamkriget har alltid varit stor. Mycket på grund av att det kom att bli ett av de första krigen som utspelades på tv samt att USA, trots sitt militära övertag, fick på nöten rejält.

Mitt eget lilla intresse för detta hemska krig kan säkert skyllas en del på John Rambo. Många är nog de i min egen ålder som för första gången fick upp ögonen för vad som hände där borta i Asien, efter att man sett filmen First blood. Därefter följde den ena 80-talsproduktionen efter den andre, oftast med sämre resultat, och själv minns jag hur man avverkade diverse Chuck Norris-filmer på billig hyr-vhs sena sommarkvällar.

Johan Romin berättar i sin bok hela bakgrunden till kriget, men den egentliga huvudberättelsen är den om desertören Terry Whitmore, som via Japan och Sovjetunionen kommer till Sverige och Stockholm 1968. Vänstern och FNL-grupperna omfamnar honom och han finner sig ganska snabbt till rätta i vår huvudstad. Han blir lite av en kändis och deltar i tv och tidningsreportage.

Tillsammans med Whitmore åker Romin tillbaka till Vietnam för att besöka de platser där soldaten Whitmore stred och deltog i påstådda ”search and destroy”-uppdrag i Hai Lang-skogen. Under 70-talet fick Whitmore motstå en del kritik som hävdade att hans påstådda deltagande i massakrer inte var sant och Romin utför diverse detektivarbeten och går igenom mängder med dokument för att få reda på sanningen och motbevisa kritiken.

Och hur var det egentligen med ”search and destroy”-uppdragen? Enligt amerikansk militär gick det inte ut på att hela byar bokstavligen skulle förintas, som exempelvis Song My, men mängder av soldater hävdar och har alltid hävdat motsatsen. Det fanns enligt dem mängder med liknande incidenter som den i Song My. Den kanske mest kända massakern.

Boken är intressant och det ges mängder med fakta om hur kriget fortlöpte och hur vansinnigt det var, vilket självfallet alla krig är. Men som läsare får man aldrig riktigt svaret på frågan om Whitmores deltagande i massakrer, även om det mesta tyder på att han faktiskt talade sanning hela tiden. Dokument visar att han faktiskt var på sagda platser vid den tid då massakrer ägde rum. En intressant sak är att hans skäl till att desertera var inte dessa förbrytelser utan det faktum att Martin Luther King mördades, vilket också anges som skälet till att mängder med afrikanamerikaner valde att desertera under kriget.

Tyvärr dog Whitmore, 60 år gammal, 2007 till följd av mångårigt alkoholmissbruk och diabetes och med honom försvann också mängder med svar om vad han egentligen gjorde i Vietnam. Han kom att öppna sig mycket för författaren, men var även lågmäld och tyst om det som hände.

Den här boken är läsvärd och rekommenderas, även om historien om Whitmore ibland hamnar lite i skymundan för själva kriget i sig. Jag vill även tipsa om två andra mycket intressanta böcker som ger den nakna och ohyggligt smärtsamma bilden av just detta krig: Four hours in My Lai av Michael Bilton och Kevin Sim samt The forgotten hero of My Lai – The Hugh Thompson story av Trent Angers. Två böcker som verkligen går på djupet om vad som hände i Song My och visar upp människans absolut värsta sida, men även hennes bästa. Det senare i boken om Hugh Thompson, helikopterpiloten som räddade 11 bybor undan massakern i Song My.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2009-03-09 00:00 / Uppdaterad: 2013-08-13 09:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3237

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?