Recension

: Människor helt utan betydelse
Människor helt utan betydelse Johan Kling
2009
Norstedts
7/10

165 små täta sidor ledsenhet

Utgiven 2009
ISBN 9789113019611
Sidor 165

Om författaren

Johan-Kling
Foto: Johan Bergmark

Johan Kling, född 1962 i Stockholm, var med och startade popbandet Ratata och har även arbetat som tv-producent och manusförfattare. Klings regidebut, långfilmen Darling, nominerades till sex Guldbaggar. 2009 kom debutromanen Människor helt utan betydelse, som 2010 vann Borås Tidnings debutantpris. 2014 släpptes romanen Glasmannen.

Sök efter boken

Det var ledsenheten som var resultatet av Darling, Johan Klings debutfilm. Det var också den som var behållningen, den kvardröjande känslan av att vara ledsen för deras skull, människorna i filmen, eftersom de inte hade vett att vara det själva. Darling nominerades till sex Guldbaggar och vann till slut två. Ett inte oävet resultat för en debutant. Magnus är också ledsen. Det är sommar i Stockholm och allt är varmt och vackert men han har inga pengar och ingen karriär och det är mycket möjligt att han inte har någon flickvän heller.

Liksom i Darling fångar Kling så skickligt just de känslorna som man inte vill att andra ska veta om. I inledningen väntar Magnus på att flickvännen ska ringa, det är morgon och hon har just kommit tillbaka till stan, hon skulle ringa när hon kom tillbaka och när är det rimligt att hon ringer? Kl nio? Kl kvart över nio? Halv tio, då måste hon ju ha hunnit hem … bäst att hålla telefonen i handen så att jag inte missar samtalet. Kvart i tio? Titta på telefonen varannan minut, kanske har jag missat samtalet? Aj, vad det gör ont, det är plågsamt och ledset och jag vill inte fortsätta läsa, det här kan aldrig gå bra, när den desperationen kommer är man chanslös mot logiken och självständigheten. Magnus dag är fylld av förnedring, han får inga jobb, kan inte förhandla om lön, han är bara en liten ledsen blobb som vill bli omtyckt, som vill ge sin Josefin fina presenter och ta med henne på resor och göra så att hon blir glad men det blir mest obekvämt.

Lite obekvämt är det också att Magnus inte har någon vilja, någon ambition, någon självinsikt. Kanske är det dags att skaffa ett jobb när man är över trettio och inte får de där glassiga eller ens de mindre glassiga mediejobben. Året är 1998, mitt i ironins tidsålder när alla skulle jobba med media och det plötsligt var OK att säga att man jobbade med media fast man inte haft ett betalt uppdrag det senaste halvåret. Men, likt en grekisk tobaksodlare traskar han på, kör på och vill inte inse att det skulle kanske eventuellt vara lämpligare att ägna sig åt något annat. Och varför egentligen? Jag ska inte döma honom, det har han redan gjort själv. Magnus är förbisprungen och omkullsprungen och istället för att resa sig upp ligger han kvar och betraktar världen. Och det är gott så. Jag saknar någon slags utveckling, någon slags förändring stundvis, men när jag nöjer mig med att bara flyta med lyfter det på riktigt. För det är ju mer så det är, människor förändras inte, inte så mycket som de gör i böckerna i alla fall. Magnus förändras inte, och det händer inte så mycket under hans dag, men jag kan inte sluta läsa förrän det helt snopet är slut och jag bara har ledsenheten kvar.

Anna Larsson

Publicerad: 2009-03-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-05 12:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3233

5 kommentarer

Jag tycker ni skall skriva vad det är för typ av bok, (alltså skönlitteratur, lyrik eller fotobok etc) där uppe vid titel o.dy.

Medlem 2009-03-05 10:50
 

@Erda: Funkar det som etikett?

Kal Ström Redaktionen 2009-03-05 12:00
 

Hade missat etiketten faktiskt. Bra! Räcker gott och väl för mig iaf.

Medlem 2009-03-05 14:53
 

Ah, nu trodde jag du pratade om ”kategori”, men etiketten på sidan fungerar ännu bättre tror jag.

Medlem 2009-03-05 14:55
 

[...] 165 små täta sidor ledsenhet [...]

Favoritdebutanter | dagensbok.com Oregistrerad 2010-02-24 00:01
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?