Recension

: Skuld
Skuld Iain Banks
2009
Modernista
4/10

Mycket väsen för mindre

Utgiven 2009
ISBN 9789185453832
Sidor 288
Orginaltitel Complicity
Översättare Johanna Mo
Först utgiven 1993

Om författaren

Iain Banks föddes i Fife, Skottland 1954, författare, humanist, anhängare av skotsk självständighet och rockmusiker. Han har tidigare alternerat fiktion (som ”The Crow Road”, som också filmatiserades av BBC) och science fiction (då han kallat sig Iain M Banks). Inom den senare genren handlar ett flertal titlar om den så kallade ”Culture”, en verkligt mångkulturell interstellär civilisation styrd av makalösa AI'n.

Iainbanks.net – Författarens egna hemsida.

Guardian Profile – Presentation av Iain Banks.

Infinite Fan Space – Som man kan gå med i.

A Few Notes on the Culture – Banks diskuterar sitt Culture-universum

Sök efter boken

Jag är inte så imponerad av upphackade berättelser där historien berättas ur olika personers synvinklar och där kronologin är uppbruten. För att det ska göra något för mig måste arbetet med texten också göra något för handlingen. I Skuld är handlingen uppbruten i flera led. De finns olika personer som för ordet och texten pendlar fram och tillbaka mellan tidsperioder. Det är ett gediget hantverk men det blir mest smått ansträngande att hålla reda på vem det är som talar när, och att komma ihåg vad det var som avhandlades i stycke två i kapitel tre, då det visar sig vara av vikt i ett kapitel långt senare.

Det kan vara så att det är jag som är lat. Jag får ju en intrigspäckad brottsvåg med många vändingar, mycket skuld och en hel del sex. Dessutom lär jag känna en missmodig journalist med ett drogberoende och ett utvecklat intresse för dataspel. Jaget i boken är inte lyckat men heller inte direkt sorgligt. Förövaren drivs av moraliska föresatser och lyckas mycket väl med sina planer. Men, men jag känner mig intrasslad i de olika vindlingarna och det är svårt att känna med någon i denna berättelse.

Jag är helt för kriminalromaner med moraliska hämnare. Har läst Modesty Blaise med stor behållning genom åren och har inget problem med att fiktiva personer tar rätten i egna händer. Men detta är lite småtråkigt. Jag vill ha mer finess, fler smarta vändningar och framför allt åtminstone lite rapp dialog.

Naturligtvis är Skuld inte en dålig bok. Den är bara inte bra nog för att det ska vara värt att läsa knappt 300 sidor. Deckare är en svår genre. Utbudet är enormt och de flesta av oss läser deckare för att koppla av och bli underhållna. Det är få av oss som har tid för halvbra deckare. Jag hade höga förhoppningar på Modernistas Pulp-deckare. Jag hoppas att detta är lågvattenmärket.

Textutdrag (Visa/göm)

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2009-02-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 08:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3221

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?