Gästrecension

: Pepparkakshus & mera julbus
Pepparkakshus & mera julbus Eva Grane och Ylva Norman
2008
Balkong
8/10

Grymt inspirerande!

Utgiven 2008
ISBN 9789185581245
Sidor 272

Om författaren

Ylva Norman är född 1959 i Älvdalen. Hon har formgivarutbildning och har studerat vid tillskärarakademin. Ylva har bland annat arbetat inom hotell och restaurang och slutligen som formgivare.
Eva Grane är född år 1954 i Älvdalen i norra Dalarna och uppvuxen i en ”byggarfamilj”. Eva utbildade sig först till byggnadsingenjör och fortsatte sedan till arkitekt. Evas gudfar var bagare i Älvdalen.

Gästinformation

Renée är kattälskare, pedagog, vetenskapskommunikatör och bilrenoverare.

Sök efter boken

Lusthus, växthus, sjöbod, kompost, släde, barnvagn, Fantomens grotta, schackbräde och mycket, mycket mer. Vill du bygga ett pepparkakshus? Då finns det både beskrivningar och inspiration här. Kan du inte baka? Ingen fara, här finns tips på hur du kan göra pepparkaksbyggnader och annat julgodis från redan färdiga saker. Och om du redan kan allt här, ja då finns det några fina foton som säkerligen kan inspirera och peppa dig till att försöka nå nya höjder inom pepparkakshusbyggandet. Är du inte alls intresserad av att bygga något? Då kan du helt enkelt bara läsa boken. Den bjuder nämligen på mycket humor och fantastiskt fina bilder. Jag skrattar högt under den första läsningen och jag kan nästan känna pepparkaksdoften omsluta mig där jag sitter uppkrupen i soffan.

Grane och Norman kommer med många bra tips om vilka redskap du kan använda i bygget och hur man bäst gör saker. Beskrivningarna kan först kännas lite svåra, men ge inte upp, efter en ordentlig genomläsning och lite planering och 3D-visualisering i huvudet, så ska det inte vara några problem att få ihop bygget. Om du inte bränner sönder dina fingertoppar på det smälta sockret vill säga. Tittar man noga på fotona i boken, så ser man att det finns lite glipor och trasiga pepparkakor även hos proffsen. När man väl sett det känns det lite lättare att sätta igång själv. Lägg dina perfektionstankar åt sidan och låt dig inspireras av pepparkakans inneboende kreativitet!

Till varje beskrivning av ett hus eller annat bygge följer en liten historia. Dessa historier är intressanta och roliga. Det är detta, tillsammans med fotografierna, som gör boken till en perfekt present, även om personen som får den inte kan baka. Tyvärr är det också estetiken som är bokens nackdelar. Inga mått är förkortade, vilket gör själva recepten svårlästa och fotografierna är visserligen otroligt vackra, men på en del är det svårt att se hur bygget egentligen ser ut, något som inte gör det egna bygget enklare. Till skillnad från Eva Granes och Ylva Normans förra bok Pepparkakshus, så är den här inte spiralbunden, vilket kan försvåra själva arbetet i köket. Boken håller sig uppslagen under bakstöket, men det kan bli lite problem med vissa ritningar. Några ligger väldigt tätt mot mitten och blir då svåra att rita av.

Pepparkakshus & mera julbus är, trots några små skavanker, en grym inspirationsbok och i den finns i stort sett allt du behöver för att bygga julens snyggaste pepparkakshus (eller kompost) utom ett recept på vit pepparkaksdeg till schackbrädet i boken. Men vet du vad? Det går att googla…

Renée Göthberg

Publicerad: 2008-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-25 13:27

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #3155

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?