Text

Tema: bilderböcker 2008

Tema: barnböcker 2008Bilderböcker har egentligen inte särskilt mycket gemensamt. De kan handla om precis vad som helst, vara avsedda för olika åldrar, skrivna på olika sätt. Formatet skiljer sig åt liksom naturligtvis bilderna.

Men det finns en sak som förenar bilderböckerna, och som också skiljer dem från övrig litteratur: de är en kombination av text och bild. Visst, det gäller också serier, men där är texten ofta (det finns lysande undantag) klart underordnad bilden rent formmässigt. Så inte i en bilderbok. Man kan bara verkligen förstå den om man beaktar bild och text tillsammans. Hur ser uppslagen ut, var är texten placerad, vad finns i bilden som inte står i texten och tvärtom?

Att tolka bilderböcker, eller bara att läsa dem, är som att tolka konst och litteratur, var för sig – och sedan tillsammans. Man kan anta olika perspektiv och se på skeende och bilder med hjälp av genus-, makt- eller psykoanalytiska teorier. Om den här bilden var en dröm, vad skulle den handla om då? Vilken känsla får jag av den här bilden och texten? Varför berättar författaren detta men utelämnar det här?

Dessutom går bilderböcker fort att läsa – man kan börja tolka och tänka kring dem direkt, och man kan utgå från det medium man föredrar: text eller bild. Nedan har vi samlat ett antal av årets nya bilderböcker. Med uppmaning att läsa och tolka!


Malin Anclair: Ibland regnar det…
De bra dagarna och de dåliga

”Fias mamma är en sådan där som tar plats. Hon är impulsiv och orädd, har rött lysande hår och blommiga klänningar, pratar mycket och är väldigt glad. Nästan jämt. För det finns också dagar när mamma inte orkar gå upp ur sängen, inte vill göra någonting och Fia får ta hand om…” Läs mer


Stefan Casta: En blommas liv
Naturfilosofi

”En blommas liv är en cyklisk berättelse som skildrar årstiderna och naturens olika skeden genom ett humleblomster. Blomman slår ut och vissnar, sträcker sig mot solen och hukar i regnet under lite mer än ett år. Parallellt med detta betraktar blomman en liten flicka som leker i närheten, och önskar hett att hon…” Läs mer


Kitty Crowther: Är det dags?
En scen som intas

”Är det dags? börjar i ett tomt lekrum. Man ser två bilar i ett hörn, ett antal klossar med siffror på, en boll, en låda, ett bord med tekoppar dukat för två och en stol med några böcker liggande på golvet framför. Det finns en dörr som står på glänt. Det finns ett fönster som släpper in ljus. Detta är scenen…” Läs mer


Gro Dahle: Snäll
Att frigöra duktiga flickor

”Lussi är så duktig att hennes liv utspelas med skolbokssidor som fond. Hon är söt och rar och mammas och pappas ögonsten – eller skulle vara om de någonsin la märke till henne. Hon är så tyst att hon till slut försvinner, och ingen märker att hon är borta. Hon sjunker in i väggen och hon…” Läs mer


Kristina Digman: Floras Kulle
En dröm om blad och blommor

”Titelns Flora är en liten flicka, lik en blomma inte bara till namnet. Hon är ett slags naturväsen och hon söker en grind och en trädgård hon sett i en dröm. Hon har också drömt att hon är vän med djuren, hör myror räkna barr och igelkottar humma visor, och simmar i dammen med grodan om hon vill…” Läs mer


Inger Edelfeldt: De ovanligaste barnen i världen
Vem vill vara ovanlig?

”Mamman och Pappan är ovanliga. Innan de träffat varandra är de vilsna, ingen förstår deras ovanlighet. Men som tur är möts de, och deras ovanliga möbler och ovanliga husdjur flyttar ihop i en ovanlig lägenhet. Snart får de två små ovanliga barn med de, nej inte helt vanliga, namnen Duddwig och…” Läs mer


Ann Forslind: Kom och kolla
Färg och form

”Pim möter Pom på Moderna museet, och sedan springer de runt bland välkända konstverk. Det är handlingen i denna fåordiga bok, där färger och former spelar huvudrollen. De raka linjerna som bildar rum och tavelramar, men också de ostyriga mobilerna i taket och de abstrakta färgkaskader som vissa…” Läs mer


Stian Hole: Hermans sommar
Bitterljuva sommartankar i collageteknik

”Sommarlovet är nästan slut för Herman, och därefter börjar skolan för första gången. Hur det ska gå när man inte har någon lös tand och inte vågar doppa huvudet under vattnet, det vet inte Herman, och därför oroar han sig. Det är dock en brytningstid inte bara för Herman utan också för de tre tanterna som…” Läs mer


Maria Jönsson: Spyflygan Astrid flyger högt
Existentiellt och roligt

”Spyflugan Astrid dök första gången upp i boken med samma namn härom året. Hon bor bakom soffan och har en väldigt stor familj (ca 60 medlemmar). Astrid är en hejare på att flyga och hennes inställning till livet präglas av nyfikenhet och gladlynthet…” Läs mer


Jenny Karlsson: På djupet
Utzoomat

”På djupet är en bilderbok utan text. Den rymmer heller ingen historia, utan dess idé är att med hjälp av utzoomning avslöja mer och mer av ett sammanhang för varje sida. Alltså är det enda man ser på första sdian några svarta konturer, och först på nästa sida ser man att de är delar…” Läs mer


Eva Lindström: I skogen
När skogen tar kontrollen

”Eva Lindström prenumererar närmast på Augustprisnomineringar. Inte så konstigt eftersom hennes böcker alltid är såväl intressanta och vackra som utmanande. Och årets Lindström är faktiskt än mer komplex än hennes tidigare. Det handlar om Maggan, Snuten och Trim som bor…” Läs mer


Jan Lööf: Matildas katter
Ett lejon som husdjur

”Matildas katter är, vilket står klart för alla läsare redan från första sidan, inte helt vanliga katter: det handlar om ett lejon och en tiger. Matilda själv nämner dock inte detta faktum, för henne är de bara väldigt stora, och att alla blir rädda när de går på stan…” Läs mer


Viveka Sjögren: Den dagen
Bilderbokspecial: Flyktingskap som fågel

”När svartvita flugsnappare kommer till Sverige i maj varje år letar de reda på ett bo där de kan häcka och så tar de det, oavsett om det redan bor andra fåglar där. Detta fågelexempel använder Viveka Sjögren för att på ett kongenialt sätt beskriva en flyktingtillvaro. En liten fågel och hans familj blir utkörda ur hemmet…” Läs mer


Tove Jansson: Stora boken om Mumin
För trång ram för mästerverk

”Det är lika bra att erkänna genast: Jag är en stor beundrare av Tove Janssons författarskap. Min mamma kan både Hur gick det sen? och Vem ska trösta Knyttet? utantill och det hände därför att jag och mina syskon satt lutade mot kylskåpet och bläddrade i böckerna medan mamma lagade mat och reciterade…” Läs mer


Tema: bilderböcker 2007

Du missade väl inte förra årets bilderboksspecial …

Tema: bilderböcker 2006

… eller den året innan?

Alice Thorburn

Publicerad: 2008-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 21:55

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?