Recension

: In praise of barbarians
In praise of barbarians Mike Davis
2008
Haymarket
6/10

Imperiet ur andra perspektiv

Utgiven 2008
ISBN 9781931859424
Sidor 340
Språk Engelska

Om författaren

Mike Davis är miljöhistoriker och kulturgeograf. Han har tidigare skrivit en rad internationellt uppmärksammade böcker, exempelvis ”Prisoners of the American Dream” och ”Ecology of Fear”.

Sök efter boken

Det skrivs ganska ofta om USA:s politik i svenska media, men det brukar sällan vara några radikalare krafter som får komma till tals. Som bäst kan man kanske komma i kontakt med Noam Chomsky på det sättet.

Chomsky är dock långt ifrån ensam, om man ser vad som ges ut på alternativa förlag i USA. Ett exempel på en annan radikal röst är Mike Davis. Till vardags är Davis professor i geografi, med en rad tunga fackböcker bakom sig (några av dem även översatta till svenska).

I den här essäsamlingen skriver Davis mer lättsamt om USA:s politik – både inrikes och utrikes. Essäerna tar upp en rad olika ämnen – allt från orkanen Katrinas härjningar i New Orleans till valfläsk i valdebatter. Essäerna har tidigare publicerats i andra sammanhang – framförallt i olika mindre tidningar och tidskrifter i USA.

Tyvärr får man konstatera att boken hade tjänat på om författaren eller en redaktör hade funderat lite mer på vilka essäer som verkligen förtjänar en återutgivning. Nu känns en hel del av dem inaktuella – framför allt flera essäer som handlar om valdebatter i det förra amerikanska valet. De här essäerna var möjligen intressanta när de publicerades, åtminstone för en amerikansk publik, men har vid det här laget helt klart passerat bäst-före-datumet.

Många andra essäer lyfter dock boken. Det gäller såna essäer där författaren inte bara talar om den dagsaktuella politiken i USA, utan vidgar perspektivet – antingen det är historiskt eller geografiskt. Här kan man läsa riktigt spännande inlägg om allt ifrån amerikansk bilkultur till invandringspolitik eller USA:s kolonisering på Grönland (!). I de essäerna kommer Davis verkligen till sin rätt.

Och vilka är då barbarerna, som titeln anspelar på? Tja, alla som gör motstånd mot det romerska … förlåt, amerikanska imperiet, antar jag. Men paradoxalt nog framgår det aldrig tydligt vilka barbarer som Davis menar egentligen hyllas.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-07-16 00:00 / Uppdaterad: 2014-01-24 00:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2982

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?