Recension

: Sex
Sex Sara Villius
2008
Norstedts
7/10

Provokativ fantasi

Utgiven 2008
ISBN 9789113017570
Sidor 135

Om författaren

Sara Villius är född 1976 och har gått utbildningen Litterär Gestaltning vid Göteborgs Universitet. Hon debuterade 2002 med Nej, det är en snöklump och har sedan dess givit ut böcker för både barn och vuxna. Villius har också skrivit för film, tv och radio och är en prisbelönad radiodokumentärmakare

Sök efter boken

I Sara Villius senaste bok Sex får vi träffa Myra, en elvaårig flicka med stor nyfikenhet på vad livet har att erbjuda. I en glasskö stöter hon på den betydligt äldre CF och tycke uppstår genast mellan de två helt olika människorna. När det egentligen är bestämt att Myra ska åka iväg på ett sommarkollo i tre veckor någonstans i Sverige så följer hon istället med CF på semester till Frankrike, helt utan Myras mammas vetskap. Scenariot känns obehagligt och med bokens titel i bakhuvudet väntar man nästan på att någon form av övergrepp ska ske. Men ingenting händer.

Ibland saknar Myra sin mamma när hon ska sova på hotellrummet, men oftast trivs hon bra med den lugna, äldre mannen. Hon njuter av att lapa sol och äta glass, av att upptäcka sin egen njutning med duschens munstycke i hotellets badkar.

Ja, för sexet finns med, precis som i verkligheten finns det där som ett högt, ofrånkomligt brus i bakgrunden. CF berättar med djupt nedslagen blick om sitt komplicerade kärleksliv, om att han misstänker att han är en sexmissbrukare. Men han låter Myra vara den elvaåring som hon är, han rufsar bara vänskapligt om i hennes hår när hon stillsamt lyssnar på.

Så, även fast titeln spelar in, hur kommer det sig att man har på känn att något sexuellt ska ske mellan de två parterna? Det är som om Villius vill belysa att den tanken är ofrånkomlig då dagens samhälle är så pass sexfixerat som det är och att sex präglar vår världsbild i högre grad än vad vi kanske är medvetna om. Det är provocerande, man vill inte komma på sig själv med att tänka i de här invanda banorna. Man vill helt enkelt inte att allt ska handla om sex.

Precis som i Villius två tidigare böcker använder hon sig av ett koncist och träffsäkert språk. Bakom konkreta och detaljrika fragment lyser flickans bräcklighet igenom. Villius har en stor känslighet för specifika stämningar, vilket gör bilderna hejdlöst skarpa:

Jag ligger ner och håller duschen som är en jättebra dusch för det sprutar starkt och mjukt så jag behöver nästan inte hålla för strålen utan kan hålla bara i handtaget och styra rätt. Kanske är det farligt. Kanske kommer jag inte kunna få barn. Kanske sprutar det in vatten och förstör där inne. Men jag struntar i det.

Historien om Myra och CF vänds drastiskt då Villius helt plötsligt målar upp bilden av en kvinna i ett trasigt äktenskap. Är Myra enbart en fantasi som den olyckliga kvinnan desperat lever sig in i?

I samma veva läggs det också in chat-utdrag där "Milly_Femton_Vårar" chattar till höger och vänster med äldre killar. Vem det egentligen är som chattar förblir oklart, kanske vill författaren visa på hur sex även dominerar nutidens största informationskanal.

Det är ett fascinerande grepp som Villius tar till, boken blir ju plötsligt flerdimensionell. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att greppet känns snöpligt, rent av lite provocerande.

Visst, jag fortsätter att tänka på Myra och CF i dagar efter att jag stängt igen boken, men jag hade hellre sett mer av Villius egna fantasier om den här udda relationen. Och kanske framförallt om Myras personliga utveckling.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Gidlöf

Publicerad: 2008-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-25 13:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2956

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?