Recension

: White sea Black sea
White sea Black sea Jens Olof Lasthein
2008
Max Ström
9/10

Bildpoesi från Östeuropa

Utgiven 2008
ISBN 9879171261106

Om författaren

Fotograf: Jens Olof Lasthein

Jens Olof Lasthein är född 1964 i Danmark. Han bor och arbetar i Stockholm.Förutom med egna projekt så jobbar han för tidningar och tidskrifter med reportage och personporträtt. Han är medlem i Bildbyrån Silver.

Sök efter boken

Jag har alltid tyckt att fotoböcker kan kategoriseras på samma sätt som böcker med text. Det här är en bok med prosalyrik eller kanske korta noveller om att vara människa i Östeuropa. Boken innehåller alltså bildlyrik eller bildnoveller. Lasthein arbetar med en ovanlig panoramakamera som ger bilder med en bildvinkel på 150 grader. Detta kan tyckas vara en onödig och något nördig information. Men det ger en typ av bild som påminner om när man till exempel står i ett gathörn och tittar sig omkring.

Varje bild innehåller en hel berättelse. Naturligtvis berättelser utan slut. En ung kvinna kramar om ett barn, hon blir betraktad av en man med något lurigt i blicken. I andra änden av bilden kommer en lite äldre kvinna med nerböjt huvud som i sorg. Som betraktare är det svårt at låta bil att fundera över vad som hänt innan bilden togs och vad som händer sen. Eller som bilden på mannen iklädd bara kalsonger som står med nävarna höjda som en boxare mot två män som lugnt betraktar honom. Scenen utspelar sig vid en flod och människor sitter längs kajen och betraktar intresserat skådespelet. En för övrigt textlös bok inleds med korta berättelser baserade på ett tiotal av fotografierna. Vi får veta att kalsongmannen åker på rejält med stryk.

Östeuropa är annorlunda, kanske exotiskt. Lyssna bara på namnen: Grigoripol, Kegostrov, Sofijovka. Men ändå så beter sig människorna ungefär som här: pratar, skrattar, äter, älskar, grälar och dricker. Fotografen skriver själv i inledningstexten: Lika annorlunda som jag kan tycka att världen på andra sidan är, lika stark är den odefinierbara känslan av att komma hem.

Bilderna är tagna i ett bälte från Vita havet i norr till Svarta havet i söder. Lasthein började fotografera i området 1993. Han har sedan dess hunnit göra många resor till forna Östeuropa. Ett par av resorna resulterade redan för åtta år sedan i en bok om forna Jugoslavien, "Moments in between". Den blev både prisbelönad och hamnade i Gerry Badger och Martin Parrs stora praktverk "The Photobook. A history". White sea Black sea läser man gärna många gånger. Det är en fröjd att bläddra i denna bok med en bild på varje uppslag. Imponerande är också att fotografen nästan alltid har lyckats undvika att lägga viktiga bildelement i det så förargliga mittvecket.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2008-06-22 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-22 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2955

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?