Recension

: Grekiska – språket, kulturen, myterna
Grekiska – språket, kulturen, myterna Eva-Carin Gerö
2008
Wahlström & Widstrand
8/10

Det klassiska Grekland i ett nötskal

Utgiven 2008
ISBN 9789146215516
Sidor 337

Om författaren

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Eva-Carin Gerö är Stockholms universitets första professor i antik grekiska – och därtill Sveriges första kvinnliga professor i grekiska någonsin. Hon skriver regelbundet kulturartiklar och recensioner i Svenska Dagbladet och Axess om grekisk och romersk litteratur och kultur. Ett särskilt intresse är det normöverskridande och ofta marginaliserade i antik och modern kultur.

Sök efter boken

Floden av litteratur om antikens Grekland om Romarrike, såväl fackböcker som skönlitterära verk, har ännu inte sinat. Här presenterar Eva-Carin Gerö en kort genomgång och sammanställning av såväl det antika grekiska språket som av kulturyttringar av olika slag, varvat med mytologiska historier och exempel.

Mig veterligen har det inte gjorts någon allmän översikt av grekiska kulturfenomen i samma bok som en översikt av klassiska grekiska (språket, alltså). Titeln är lite förvirrande: på bokryggen står det bara Grekiska, men hela titeln är faktiskt "Grekiska språket, kulturen, myterna".

Inledningen är språkfokuserad. Läsaren får veta det mesta man kan behöva veta som novis om det grekiska språket under klassisk tid och det man inte får veta, kan man läsa mer om i de böcker som står i källhänvisningen i slutet, praktiskt uppdelad per avdelning i boken. Efter ungefär 120 sidor går vi över till kulturen istället. Här behandlas mycket, från sexualitet (något Gerö verkar otroligt fascinerad av) till egennamn, humor och förstås myterna. Slutligen kommer avdelningen "Mötesplatser", där filosofin och trojanska kriget blandas i en ohelig blandning.

Rent allmänt är boken lysande. Gerö får grekiskan att framstå som något begripligt, om än aningen främmande för oss. Å andra sidan är just det främmande något hon vill framhålla, för att förtydliga att även om man i mångt och mycket kan kalla (beskylla?) det antika Grekland för att vara västerlandets vagga, så har vi inte samma syn på saker och ting idag, vilket vi måste förstå när vi läser de gamla texterna, ser de gamla konstverken, eller för den delen de moderna filmatiseringarna av till exempel Slaget vid Thermopyle ("300") eller "Troja". Vi har helt enkelt väldigt annorlunda referensramar i våssa fall, medan i andra kan vi fortfarande känna igen oss. Bland annat gör Gerö en mängd associationer till moderna kulturyttringar, allt från ungdomsspråk som "Han ba'" till Rammstein-låtexter och liknelser med filmen Matrix. I slutändan känns dock dessa referenser nästan mer som en belastning än en tillgång – om tio år kommer vissa delar av denna bok att kännas obotligt passé. Jag förstår och uppskattar Gerös tanke med dem, men kanske kunde de varit färre.

En annan nackdel är att en del av boken tydligt är skriven i artikelform från början. Det märks tydligast i sista avdelningens kapitel, där hon först skriver om Trojanska kriget, sedan plötsligt om Platons filosofi, och därefter om Trojanska kriget igen. Där borde en redaktör ha hejdat sin läsning och bett om justeringar, för flera meningar återkommer som nyligen nämnts – läsaren har alls inte hunnit glömma dem.

Men som sagt: en bok att införskaffa, om inte annat för att få veta mer om det som vi inte får lära oss i skolan längre, och här skrivet ur ett perspektiv som försöker få oss alla att förstå delar av vår egen historia.

Irene Elmerot

Publicerad: 2008-06-17 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-17 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2951

11 kommentarer

Bra recension. Låter som en intressant bok. Jag skulle gärna vilja veta mer om Gerö. Hur gammal är hon? Hon ser ju fin ut på bilden.

Kalle Oregistrerad 2008-06-24 15:12
 

Dessvärre har hon inget CV på någon hemsida, men hon är ju professor, så hennes meriter är väl offentlig handling, bara att begära ut.
Kan bara inte låta bli att undra om frågan hade uppstått ifall det varit en snygg man som skrivit …

Irene Elmerot Redaktionen 2008-07-02 13:12
 

Du har en poäng, och jag formulerar mig kanske dumt. Jag vet inte hur jag skulle ha frågat om jag varit flicka och någon snygg man skrivit.
Min tanke var dock närmast att latin och grekiska är viktiga ämnen, som är utsatta för hård press. Därför är det roligt om relativt unga personer, snygga eller inte, ger ut populära böcker i ämnena. Det kom en intressant bok om latin häromåret.

Kalle Oregistrerad 2008-07-07 12:55
 

Om författaren är snygg är det väl trevligt. Hennes kunskaper i grekiska blir väl inte mindre för det. Förstår inte varför det är så känsligt att säga att en kvinna ser bra ut.

Filantropen Oregistrerad 2008-07-16 14:08
 

Säkert trevlig för författaren att höra att någon hon aldrig träffat tycker hon ser bra ut och vill veta hur gammal hon är. Faktum kvarstår, kvinnor bedöms oftare efter sitt utseende än vad män gör.

Anna Oregistrerad 2008-07-17 20:54
 

Källa på det där?

Daniel Oregistrerad 2008-07-18 00:16
 

Nina Björks "Under det rosa täcket"

Anna Oregistrerad 2008-07-19 15:43
 

Kalle: jo, det du skrev såg lite märkligt ut. Och det är bara att läsa vilka reportage som helst, så kommenteras kvinnors utseende, och huruvida kvinnan ifråga är snygg eller inte, mer än mäns. Vad man än tycker om det.

Irene Elmerot Redaktionen 2008-07-19 22:47
 

En lite mer vetenskaplig källa tack.

DM Oregistrerad 2008-07-20 16:19
 

I Tore Jansons "Latin : kulturen, historien, språket" finns en behändig gloslista i slutet av boken som var trevlig att kötta in för mig som har bildningsluckor. Finns något liknande i Gerös bok?

Jacob Oregistrerad 2008-07-31 06:59
 

Jacob: nej, men däremot finns en genomgång av grekisk grammatik etc. Den här är möjligen lite mer akademisk (även om Gerö försöker undvika det) än Tore Janssons alster.

Irene Elmerot Redaktionen 2008-08-04 10:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?