Recension

: Sjöfartsstaden Göteborg
Sjöfartsstaden Göteborg Sten Zackrisson
2008
Gullers
8/10

Knô daj in, fast dôrra e trång …

Utgiven 2008
ISBN 9789188238863
Sidor 127

Om författaren

Fotograf: Gullers förlag

Sten Zackrisson arbetar som säkerhetsrådgivare för farligt gods, men har ofta kameran med sig och har bland annat dokumenterat bygget av Ostindiefararen Götheborg.

Sök efter boken

Sten Zackrisson har här samlat ihop sina egna foton från Göteborg, under närmare 50 år, till en bok som blivit en liten pärla för den intresserade. Han har fångat många ställen som har ändrats, och även om det bara var sådär 20 år sedan jag verkligen började se mig om i Göteborg, så kan jag känna igen många ställen som fotograferats under 1980- och 1990-talen och tänka "Javisst, ja, så såg det ju ut!".

Betoningen ligger, som så ofta, på stadssidan, men så heter ju boken "Sjöfartsstaden Göteborg" också. Hisingen får representeras av de gamla varven och deras numera ombyggda områden, men de flesta foton är även tagna från det som väl numera kallas Södra Älvstranden. Eftersom Zackrisson växte upp i Olskroken lyckas han få in lite om delarna där i öster också, även om de inte hade så mycket att göra med sjön, utan snarare med järnvägen (vilken å andra sidan alltid varit viktig för hamnen).

Det här är bilder som tagits med känsla, inte för att passa i någon glassig och glättig turistbroschyr, utan för att platserna känts meningsfulla ur betraktarens synvinkel. Kanske är det därför den känns mer engagerande än en del andra fotoböcker, i alla fall för mig, en göteborgare som inte är den som slukar Konstmuseets hyllor till vardags. För lite grann funderar jag på vem den tilltänke läsaren/tittaren av denna bok är. En gammal göteborgare som har läggning åt det nostalgiska (vilken gammal göteborgare har inte det?), kanske. En nybakad gymnasiestudent som ska flytta till Göteborg för att studera, kanske. Eller möjligen göteborgare i förskingringen, som vill se hur det ser nuförtiden på de gamla välkända platserna. Själv är jag mycket nöjd att tillhöra den tilltänka publiken, och myser när jag bläddrar igenom Zackrisons verk.

Irene Elmerot

Publicerad: 2008-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-10 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2943

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?