Recension

: Guns n´ Roses Encyclopaedia
Guns n´ Roses Encyclopaedia Mick O´Shea
2008
Chrome Dreams
6/10

Världens farligaste band

Utgiven 2008
ISBN 9781842404232
Sidor 304
Språk Engelska

Om författaren

Londonbaserade Mick O’Shea är frilansskribent med lång erfarenhet av underhållningsjournalistik.

Sök efter boken

Det senaste året har det kommit riktigt bra litteratur om dessa föredetta kungar av LA. Slashs självbiografi och Marc Canters "Reckless road", där den senare betar av födelsen av bandet fram till utgivningen av "Appetite for destruction". En bok sprängfylld med tidiga bilder och flertalet intressanta historier. Ett verkligt måste för fansen. I denna encyklopedi nämns dock knappt Canter eller hans bok, vilket tyder på att O´Sheas bok var klar innan "Reckless road" kom ut.

Mick O´Shea vill givetvis hänga på dessa utgivningar, men hans verk blir inte fullt lika intressant. Visserligen fick jag världens infall att lyssna igenom hela bandets katalog, men några större nyheter presenteras inte direkt.

Som titeln antyder är det här en encyklopedi över bandet och dess karriär. A-Z om skivor, medlemmar, låtar, platser, turnéer och tidningar som på ett eller annat sätt spelat en roll i bandets historia. Allt från klubben Whisky A Go Go till de mängder av olika musiker och producenter som passerat revy under inspelningen av ännu ej utgivna "Chinese democracy". Antalet musiker som bidragit till inspelningarna tycks vara en aldrig sinande ström och det ska bli intressant att se vilka som verkligen finns representerade när albumet slutligen kommer ut. Om det nu någonsin kommer att ske?

En hel del krut läggs på de olika låtar som lyft fram bandet eller på något annat sätt utmärkt sig, men det mesta av den fakta som kommer fram är sedan tidigare känd. Inget nytt under solen således. Sedan kan man ju ha en liten invändning mot att exempelvis Hanoi Rocks inte får en egen notis, utan bara Mike Monroe. Finnarna var ju stora influenser för bl a Izzy och Axl och mycket togs från dem, både musikmässigt och vad gäller imagen.

Boken är rejält kryddad med bilder, men många av den sämre sorten. Alla är svartvita och en del mörka och suddiga. Ej heller står fotografernas namn någonstans, vilket är lite underligt. Som försäljningstrick nämns det även att boken ska innehålla allehanda memorabilia och bootlegs. Tyvärr bjuds det på väldigt lite av detta. En eller två gamla flyers och om bootlegs står det inte många rader. Här finns inte heller ett vettigt register eller en källförteckning och när författare börjar tacka Wikipedia för info, blir man lite osäker.

Ska man vara riktigt petig är det ju även irriterande att Stockholms vattenfestival blir "vallenfestival", Basel i Schweiz stavas upprepade gånger som Basle och Bobby Kennedy påstås ha varit republikansk presidentkandidat.

Men, menÂ… allt är ju inte dåligt. Boken ger trots sina mindre brister en hyfsat kul och intressant läsning som, om inte annat, får läsaren att återigen hänföras av bandets utomordentliga musik. Guns n´ Roses var ett fantastiskt band och under några år i slutet av 80-talet och början på 90-talet, var de störst av alla.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2008-06-03 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-03 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2935

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?