Recension

: Sjukt billigt
Sjukt billigt Jörgen Huitfeldt, Ola Wong och Thella Johnson
2007
Norstedts
7/10

Något är ruttet i staten Kina

Att kinesiska produkter är billiga vet väl i princip alla. Men varför är de så billiga, och vilka osynliga kostnader medför det billiga priset för Kinas befolkning? I den här boken skriver de tre journalisterna Huitfeldt, Johnson & Wong om en industri – sten- och ädelstensindustrin – och de sjukdomar den ger upphov till bland arbetarna, framförallt med fokus på stenlunga.

Stenlunga är en sjukdom som tidigare var vanlig även i den svenska stenindustrin, och drabbar en arbetare på grund av att denne andas in det fina stendammet som uppkommer under processen att hantera sten och ädelsten. Det är en obotlig, och mycket smärtsam sjukdom som leder till att den sjuke långsamt kvävs till döds. I Sverige har man dock lyckats att i det närmaste utrota sjukdomen genom intensiva skyddsåtgärder på arbetsplatserna. I Kina, visar trion av författare i den här boken, förekommer knappast några skyddsåtgärder över huvud taget – och föga överraskande är sjukdomar som stenlunga allt för vanliga.

Det är en välskriven reportagebok, där författarna blandar intervjuer med drabbade arbetare, företagsledare i Kina, och inköpare och butikskedjor i Sverige. För att komma åt arbetsvillkoren tvingas författarna också wallraffa som representanter för ett påhittat, nystartat företag i stenbranschen, vilket skildras ingående.

Bilden som träder fram är till en början mycket dyster – en bild där de svenska aktörerna slår ifrån sig all kritik, och tvår sina händer, medan de kinesiska arbetarna har små möjligheter att få sina rättigheter respekterade på grund av ett byråkratiskt och orättvist rättssystem. Bokens research användes ursprungligen för radioreportage i Sveriges Radio. I boken följer författarna också upp de här reportagen ett år senare, och visar vad som hänt. När det gäller användningen av sten inom bygg- och vägbyggnadsindustrin så har reportagen skakat om ordentligt, och bara ett år senare har många av de svenska företagen börjat arbeta aktivt för att förbättra sina policys vad gäller vilka företag man handlar med i Kina. Smyckeshandlarna har dock inte ens försökt förbättra sin verksamhet, eftersom kunderna inte ställt krav på det. I Kina har samtidigt några prejudicerande fall inom rättsväsendet dömts till drabbade arbetares fördel.

Problemet är fortfarande stort, men författarna visar i den här boken att det är möjligt att åtgärda många problem som finns i den sjukt billiga kinesiska produktionen. Det krävs då att många krafter samverkar – inte minst att konsumenter och inköpare tar sin del av ansvaret.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-05 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2741

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?