Recension

: Gogos vita barn
Gogos vita barn Barbro Lindgren
2007
Eriksson & Lindgren
7/10

När borta blir hemma

Utgiven 2007
ISBN 9789185199815
Sidor 24
Illustratör Anna Höglund

Om författaren

Barbro Lindgren hör till våra mest älskade och prisade barnboksförfattare. Hon föddes 1937 och är utbildad på Konstfack och Konstakademien. Hon har skrivit böcker för alla åldrar och bland hennes barnboksfigurer finns Den vilda bebin, Max, Den lilla farbrorn, Loranga, Masarin och Dartanjang och många, många fler. År 2014 fick hon ALMA-priset (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Hon har även skrivit ett antal romaner och diktsamlingar för vuxna.

Sök efter boken

När Pelle ger sig ut på resa till havs med sin far överraskas de av en storm och båten sjunker. Pelle hamnar ensam på en strand och blir raskt upptäckt av en gorilla som heter Gogo. Fast hon aldrig sett något så blekt barn tidigare, hamnar han genast under hennes beskydd. Han får flytta in i hennes koja, livnär sig på nötter och frukt och träffar andra djur och barn.

Den dag han hör någon ropa PELLE på ön förstår han att hans pappa är tillbaka. Tillsammans ska de nu ge sig av i båten, men det visar sig lättare sagt än gjort då Gogo blir jätteledsen. Så då flyttar de in i kojan alla tre och ibland åker de hem till sitt hus och hälsar på.

Berättelsen har en muntlig karaktär, det är lätt att föreställa sig att det är ett barn som berättar. Det är många enkla, men fina formuleringar som

Pelle kunde inte simma, men han simmade i alla fall!

eller

Pelle var inte rädd, för han hade sett gorillor på TV.

Illustrationerna är ett samarbete mellan Anna Höglund och Isadora Höglund, som jag gissar är hennes dotter. Deras formspråk möts på ett inspirerande sätt. De har båda befolkat det nya landet med ovanliga djur och växter.

Text och bild samspelar suveränt i denna historia där man kan fundera över vad som egentligen är främmande och vad som är naturligt.

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 09:36

Kategori: Recension | Recension: #2730

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?