Recension

: Välkommen till övervakningssamhället
Välkommen till övervakningssamhället Kristoffer Gunnartz
2007
Bokförlaget DN
8/10

Storebror ser dig, hör dig, känner dig

Utgiven 2007
ISBN 9789175887234
Sidor 213

Om författaren

Fotograf: Christoffer Edling

Kristoffer Gunnartz är född 1970 och arbetar som vetenskapsjournalist på Sveriges Radio. ”Välkommen till övervakningssamhället” är hans debut i bokform.

Sök efter boken

Sedan flygplanen kapades och väckte upp USA till mardrömmen för snart sex år sedan har det blivit svårare att argumentera kring frågor om säkerhet och integritet. George W Bush anlade tonen och tanken för den nya ordningen genom att meddela de stater som inte förbehållslöst ställde upp på "kriget mot terrorn" att de inte kan vara passiva eller neutrala; de som inte är med USA är per automatik emot.

Som en del av detta krig mot terrorismen ingår de ökade kraven på informationskontroll, människokontroll, transaktionskontroll. Åsiktskontroll? Retoriken har ofta tagit sin utgångspunkt i den förrädiska idén om att den som inte gjort sig skyldig till något brottsligt, den som har "rent mjöl i påsen" heller inte behöver oroa sig utan snarare bör välkomna utökade kontrollmöjligheter för att skydda demokratin och medborgarna. Förutom att känslan av att vara övervakad överallt och alltid inte självklart låter sig övertygas av sådana tillsynes rimliga argument är det inte sant att man som oskyldig kan leva som vanligt i trygg förvissning om att myndigheterna tar hand om terrorister och kriminella medan solen skiner på oss dugliga medborgare. I Sverige har vi på nära håll sett att det kan gå snett, exempelvis vet vi fortfarande inte vad som låg bakom gripandet och fängslandet av "Guantanamosvensken" och de "Etiopiensvenskar" som fick sina konton och tillgångar låsta och frysta utan möjlighet att kunna försvara sig i domstol eller ens få reda på exakt vilka terrorgrupper de misstänktes stödja ekonomiskt med sina pengar.

Kristoffer Gunnartz, medarbetare på Sveriges Radios vetenskapsredaktion, går i sin debut som författare metodiskt igenom de landvinningar som övervakningstekniken snabbt gör såväl som de politiska beslut som möjliggör ökade användningsområden för denna teknik. Utifrån ett antal fall undersöker Gunnartz i fristående kapitel vad som är orsak och verkan och vilka worst case scenarios som kan bli konsekvenserna av en skenande terroristjakt, övertro på DNA-tekniken, intelligenta övervakningskameror, kroppen som identitetshandling och försäkringsbolagens aggressiva kartläggning av patientjournalers data.

Den starkaste och obehagligaste historien är den novellartade berättelsen om tyske medborgaren Khaled el Masri. Vad han trodde skulle bli en avkopplande nyårssemester övergick snabbt i ett helvete när han greps vid gränsen mellan Serbien och Makedonien. Därefter följer tortyrliknande förhörsmetoder av anonyma och ansiktslösa män, han forslas bakbunden och med ögonbindel både bildligt och bokstavligt genom tid och rum för att slutligen hamna i ett av CIA:s hemliga fängelser där terroristmisstänkta förvaras. Utan att ha en aning om vad han är misstänkt för och utan att kunna meddela sin familj i Tyskland passerar el Masri gräns efter gräns av mänsklig förnedring och förlorade rättigheter. Josef K i Franz Kafkas Processen råkar ut för en sten i skon på söndagspromenaden vid en jämförelse.

Välkommen till övervakningssamhället beskriver också hur kommersiella intressen ligger bakom mycket av det delvis skapade trygghetsbehovet vi förväntas känna i vårt dagliga liv. Försvaret kompenserar för neddragna anslag genom utveckling av övervakningssystem till försäljning och fingeravtryck och irisidentifikation säljs in som alternativ till kontokort, nycklar och lösenord. Att denna teknik är långt ifrån riskfri illustreras i kapitlet om Marie Sandström, datatekniker, som gjorde sitt examensarbete på universitetet i form av ett experiment där hon med skrämmande lätthet lurade samtliga fingeravtrycksläsare på IT-mässan CeBIT i tyska Hannover.

Frågan som hela tiden artikuleras bakom texten i Välkommen till övervakningssamhället är hur långt vi är beredda att gå för att skydda oss mot oss själva. Gunnartz levererar inga entydiga svar, men ställer frågan på så många sätt och med sådan skärpa att det åtminstone står klart att det öppna samhällets fiender lika gärna kan sökas bakom övervakningskamerorna som framför dem.

Textutdrag (Visa/göm)

Christian Eklund

Publicerad: 2007-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 15:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2518

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?