Recension

: Varulvsvalsen
Varulvsvalsen Sigge Eklund
2007
Albert Bonniers förlag
4/10

När det är OK att tacka nej till en svängom

Utgiven 2007
ISBN 9789100113292
Sidor 255

Om författaren

eklund
Foto: Sara Mac Key

Sigge Eklund, född 1974 i Akalla, debuterade som författare 1999 med romanen Synantrop . Han har sedan dess utgivit romanerna Den sista myten (2002), Det är 1988 och har precis börjat snöa (2005) och Varulvsvalsen (2007). Tillsammans med Alex Schulman ligger han också bakom podradioprogrammet Alex och Sigges podcast.

Sök efter boken

Jag läser Varulvsvalsen i ett rasande tempo, sidorna flyger förbi. Det är något i berättelsen som driver en framåt, historien flyter förbi och lämnar tyvärr inga djupare spår. Sigge Eklunds litterära blogg var länge min absoluta favoritblogg, en av de ytterst få jag besökte regelbundet. Det han skrev var alltid läsvärt, och alltid så vackert skrivet. Det var ett språk man njöt av att ta in.

Rebecka återfaller efter en tids nykterhet i sitt drogmissbruk. Hon gör sig oanträffbar, vilket utlöser panik hos hennes närmaste, som har den förra drogperioden i färskt minne. Den frenetiska jakten på Rebecka förbyts i en frenetisk jakt på hennes frälsning när det står klart vad som har hänt. Det som följer är en tät skildring av de anhörigas medberoende. Det som saknas är något slags eftertanke, något som fastnar. Allt ska göras, allt ska göras nu. Sedan följer ändlösa nattliga jakter, mer eller mindre väl genomtänkta planer för Rebeckas räddning och de oundvikliga konflikterna inom familjen. Skulden läggs överallt utom på upphovet till kaoset; på den knarkande pojkvännen, på socialsekreterare som måste arbeta enligt lagar och regler gubevars och på den välmenande konstskola som inte förstår att det naturligtvis är familjen som vet vad som är bäst för Rebecka. Hon omyndigförklaras efter ungefär tjugo sidor.

Jag vet inte jag. Men det är väl alltid så när man har alldeles för höga förväntningar på en bok, man blir alltid besviken. Jag är besviken på språket. Det är korthugget, vardagligt, verklighetstroget javisst, men inget får mig någonsin att stanna upp, att läsa om, att tänka till.

Slutet är Hollywoodkletigt, inte för att det slutar som det ska, utan för att det kletas på och passar inte in. Som en billig hårförlängning.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2007-05-15 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-16 10:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2488

2 kommentarer

Jag kan ingenting annat än att hålla med recesenten. Vart tog det fina språket vägen, de snygga formuleringarna som fick mig att bli så förtjust i "Det är 1988 och har precis börjat snöa". Och slutet är minst sagt dåligt och tråkigt, möjligtvis som en billig hårförlägning.

Jonatan Oregistrerad 2007-11-20 14:20
 

[...] Köp på Bokus: E-bok Läs mer: SvD - Expressen - Alex och Sigges podcast - Elin Grelsson - Dagens bok - Bokhora - En annan sida Betyg: 4/5 Detta inlägg postades i Litteratur och märktes recension [...]

Bok: Varulvsvalsen (4/5) | Chogoling Oregistrerad 2013-03-02 12:08
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?