Recension

: Hur tjuvar gör och tänker
Hur tjuvar gör och tänker Harry Houdini
2006
Bakhåll
7/10

Tjuvar – så funkar de!

Utgiven 2006
ISBN 9789177422549
Sidor 123
Orginaltitel The Right Way to Do Wrong - An Exposé of Successful Criminals
Översättare Charlotte Hjukström
Först utgiven 1906

Om författaren

Harry Houdini föddes 1874 i Budapest, varefter familjen emigrerade till USA på grund av antisemitism i Ungern. Houdini växte upp under fattiga förhållanden, men blev så småningom världsberömd som utbrytarkung, mycket tack vare sin tekniska begåvning och disciplinerade träning. Han medverkade dessutom i en rad böcker och filmer. När Houdini dog 1926 tog han med sig flera av sina tekniska hemligheter i graven.

Sök efter boken

Sirapstricket var inte särskilt vanligt, men förekom vid några tillfällen i London runt förra sekelskiftet. Två män kommer in i en speceriaffär och säger till butiksinnehavaren att de behöver hjälp med att avgöra ett vad. Den ene av dem bär cylinderhatt och hävdar att den rymmer fyra liter sirap, medan den andre menar att den bara rymmer tre. De vill nu köpa sirap och kontrollera saken. Butiksinnehavaren, upprymd av den löjliga situationen, fyller nu cylinderhatten, varpå de båda männen trycker ner den över huvudet på honom och försvinner med kassan innan han hinner stoppa dem.

Om sirapstricket och andra tjuverier berättar Harry Houdini i Hur tjuvar gör och tänker från 1906, nu utgiven på svenska av Bakhåll. Utbrytarkungen Houdini hade för vana att alltid besöka polisstationen i den stad turnén fört honom till, med syftet att bemästra en ny cell eller ett par nya "rymningssäkra" handbojor. (Förstås oftast med en journalist som vittne.) Genom detta bekantade han sig med en rad kommisarier världen över och hann samla på sig stor kunskap i kriminell teknik tillsammans med en uppsjö anekdoter. Houdini vill informera och avskräcka, därav denna tjuveriets katalog. Och han skäms inte över sin kunskap.

Tiggare och ficktjuvar, lurendrejare och bondfångare, bedragare och fuskare, falskmyntare och kvacksalvare – var och en sakligt redovisad och skärskådad. Från planering till genomförande, från lönsamhet till straff. Till detta en mängd berättelser om särskilt spektakulära och sinnrika dåd. Det är historien om den stackars Kid Johnsson som slavar i Frisco Slims omfattande tiggarsystem. Det är inbrottstjuvarna som smugglar sitt byte i ett slaktat får. Det är turisten i Ryssland som råkar köpa en likadan mössa som den som kännetecknar en hel ficktjuvsliga – och de dumpar sina byten på honom utan att han märker det. Det är annonsen som säljer felfria symaskiner till vrakpris – kunderna får ett kuvert med en synål i. Det är "tjuven som gick baklänges".

Det är intressant hur mycket av detta som påminner om dagens uppdaterade tjuveri i form av kontokortsbedrägerier, "Du måste skydda din dator"-popups och såna där brev man får med texten "Grattis, du har vunnit!". 1906 leverade man plötsligt en soffa till ett välbärgat hem, som man sedan hämtade och ursäktade felleveransen medan silvret skramlade jämte ynglingen under sofflocket, hundra år senare är det en trojan i datorn. Spontant ser jag tre återkommande tekniker som överlevt sedan Houdinis tid: dels att skapa ett förtroende som man sedan utnyttjar, ett exempel på detta idag är phishing. Dels att vädja till offrets empati. Då var det systematiska tiggarligor som försörjde sin chef, samma chef försörjs idag av falska välgörenhetsorganisationer. Och dels att utnyttja offrets nyfikenhet inför vinster och överaskningar. Till exempel kunde man förr i tiden leverera ett oväntat paket (innehållande sten eller gamla tidningar) som mottagaren med glädje betalade två dollar i avgift för, idag heter samma teknik på internet "Congratulations! You are our 100 000th visitor! Click here for free gift."

Men mer än en paranoia är detta en underhållande studie i kreativitet och uppfinningsrikedom. Om man står ut med små instick om alla tjuvars förkastliga lättja, en rasbiologisk ansats i form av bilden av "en kriminell hand", och en stereotyp kvinnosyn, är Hur tjuvar gör och tänker en klart stöldbegärlig bok.

Textutdrag (Visa/göm)

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2007-05-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-03 10:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2486

2 kommentarer

coolt

L Oregistrerad 2007-05-13 13:42
 

Jaså, han skrev också! Det skulle komma en film också om hans romans i Storbritannien, det var rätt länge sedan den nyheten kom så det kanske inte dröjer för länge.

Ulf Oregistrerad 2007-05-17 17:22
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?