Text

Musikvecka på dagensbok.com

Musikvecka på dagensbok.comJo, vi vet, vi har också hört det där citatet, så ofta repeterat att det tillskrivits en hel bunt personer vid det här laget: ”Att skriva om musik är som att dansa om arkitektur”.

Men ändå. Musiken är, för många av oss, en stor del av livet. Den finns överallt – från det där irriterande skvalet i bakgrunden när man handlar till den där låten som säger ALLT om hur man mår just då. Vi kan avsky en del av den och älska annan, vi kan fascineras av vissa musiker och vara dödströtta på andra – men på gott och ont går det inte att ignorera musik.

Så alltså tänkte vi passa på att ägna en vecka åt musik och musiker, och se om vi kan lura ut vad det är som får den att ticka (med eller utan clicktrack), vad det är som är speciellt eller inte ett dugg speciellt med dem som gör musik, och vad musiken i sin tur gör med dem. Någon måste väl ändå ha lurat ut hur man skriver om det?

I anslutning till detta lyfter vi förstås också fram annat musikaliskt material. Till exempel har vi gästrecensenter från systersajten dagensskiva.com under rubriken musikböcker. Vidare har vi Bob Dylan-specialen och inte minst Fantomen på Operan- och musikalspecialerna. Samt ett helt gäng musikrelaterade recensioner till här nedan.

Och så överlåter vi arkitekturen åt dagensdans.com och Talking Heads ”More Songs About Buildings And Food”. Take me to the river!


måndag

Charles Mingus: Mingus självbiografi
Galning i tvångströja, myt eller sanning

”‘Jag tror jag kan spela på den nu. Hur stämmer man den?’ När Charles Mingus självbiografi kom på svenska 1981, nästan tre år efter hans död och tio år efter originalet, anmäldes den i de flesta stora tidningar. Den store diaboliske jazzmusikern och orkesterledaren berättade om sitt liv, från en hård och…” Läs mer


tisdag

Victor Bockris: Keith Richards – biografin
You can’t always get what you want

”Det vore synd att påstå att Keith Richards är den skickligaste gitarristen i rockhistorien. Eller den smartaste textförfattaren. Eller den bästa förebilden. Än sen? Han behöver inte sådant. Keith Richards är urtypen, definitionen för Rockstjärnan, den Lord Byron-aktige galningen som skriver låtar som ”Satisfaction” i sömnen…” Läs mer


onsdag

Klas Gustafson: Ett bluesliv. Berättelsen om Cornelis Vreeswijk
Ingenstans?

”Alla vet att han var tjock, vild och skrev visor. Antalet visor överstiger 300, därtill gav han ut flera diktsamlingar, översatte och tolkade, medverkade i filmer och teateruppsättningar, samt efterlämnade ett ansenligt gäng schyssta anekdoter – ja, han hann med mycket under sitt 50-åriga liv, Cornelis. Och…” Läs mer


torsdag

Legs McNeil Gillian McCain: Please kill me – Den ocensurerade historien om punken
Fullt ös medvetslös

”Tio år efter att boken kom ut på engelska har nu vad som kallats för punkens bibel kommit på svenska. Alla New York-scenens centrala gestalter finns här i närbild: Ramones, New York Dolls, MC5, Iggy Pop, Patti Smith och så vidare. Boken är ihopvävd av en enorm mängd intervjuer – allt från bandens frontfigurer till groupies, råddare…” Läs mer


fredag

Tony Parsons: Saker vi kunde berätta
I Wish I Was A Punk Rocker With Flowers In My Hair

”Tony Parsons började sin bana som musikjournalist och skrev också en del politiska, Thatcherkritiska krönikor i sin roll som journalist. Senare skrev han relationsromaner, som Mannen och pojken och Mannen och hustrun. Personliga romaner, ladlit, med lite större tyngd och ambition än mycket annat i samma genre…” Läs mer


lördag

Daryl Easlea: Everybody Dance: Chic and the Politics of Disco
Chic mystique

”‘If you think about it, the whole movement was run by women, gays and ethnics /…/ The Village People were revolutionary! People who would never even stand in a room with a gay person were dancing to San Francisco, and that’s what was so subversive about disco. It rewrote the book. – Nile Rodgers’ Det är den…” Läs mer


söndag

Johan Johansson: Istället för vykort
Gammal punkare reser bort

”Johan Johansson är gammal punkare (även om KSMB tydligen startade som ett skämt, enligt boken) och är en man med cred i diverse musikkretsar. Han är polare med Stefan Sundström och har hjälpt Lars Winnerbäck tidigt i karriären. Orsaken till att den är boken kom till är enligt författaren själv att han brukade maila…” Läs mer

* * *

Fler musikrelaterade recensioner

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2007-02-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-02 23:50

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?