Recension

: Kärlek
Kärlek Toni Morrison
2004
Forum
8/10

En doft av förruttnelse

Utgiven 2004
ISBN 9137124285
Sidor 238
Orginaltitel Love
Översättare Kerstin Hallén
Först utgiven 2003

Om författaren

Toni Morrison (1931-2019; egentligen Chloe Anthony Wofford) föddes i Lorain, Ohio. Hon är författare till en rad romaner och har även varit verksam som kritiker, förlagsredaktör och föreläsare på universitet som Princeton. Morrison har belönats med en rad priser, däribland Pulitzerpriset för romanen Älskade 1988 och Nobelpriset i litteratur 1993.

The Tony Morrison Society – Litterärt sällskap tillägnat författaren.

Toni Morrison – Nobelprisets sida om författaren.

Sök efter boken

Två gamla kvinnor lever i ett hus. De är beroende av varandra och de bekämpar varandra för allt vad tygen håller men någon form av hatfyllt dödläge råder. Så anländer en främmande ung kvinna till huset och konflikten ställs på sin spets.

Sakta men säkert lotsar Toni Morrison sin läsare tillbaka till det förflutna. Bill Cosey driver sitt framgångsrika badhotell, innan stanken från skaldjursfabriken, sociala oroligheter och nya tider tar över. Badhotellet i sina glansdagar erbjuder varm dämpad belysning, uppklädda parfymerade människor, festlig musik och en mättad doft av hav.

Det är en exotisk miljö i ett brutalt segregerat USA Morrison bjuder in till. Långt ifrån de glättiga och/eller intellektuella stadsmiljöer vi är vana vid. Hotellet verklighetsflykt står i skarp kontrast till extrem fattigdom där prostitution bara är en fråga om gränsdragning, med groteska gäng och med ungar som växer upp nästan som vilddjur.

Men det på ytan strålbemängda förflutna lägger grunden för en rad närmast stympade kvinnoliv. Kretsandet kring Mr Cosey var kanske inte alls så idylliskt som det föreföll. Och hur naturlig var egentligen hans död? Den mystiska K interfolierar i kursiv. Två lekkamrater skiljs år när den ena upphöjs till Coseys elvaåriga flickbrud och sonhustrun May – i sin sinnessvaga desperation ett av de mest levande porträtten – snattar i sin ängslan för rasuppror och världens undergång och gömmer undan de mest triviala och betydelsefulla saker.

Kärlek är som en deckare i betydelsen att det gäller att vara på sin vakt och samla in ledtrådar till varför karaktärerna uppför sig som de gör. I samma betydelse som livet är som en deckare, med andra ord. Det är bara frågan hur lyhörd man orkar vara och hur mycket man orkar pussla. En sak är säker: kärleken är inte alltid vad man tror.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 14:12

Kategori: Recension | Recension: #2222

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?