Recension

: Kejsarn av Portugallien
Kejsarn av Portugallien Selma Lagerlöf
2001
Albert Bonniers förlag
10/10

Om kärleken bortom förståndet

Utgiven 2001
ISBN 9100567965
Sidor 184
Först utgiven 1914

Om författaren

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) föddes och dog på Mårbacka i Värmland. Under några år bodde hon även i Falun. Hon var utbildad lärarinna och undervisade under en period i Landskrona. Debuterade gjorde hon 1891 med Gösta Berlings saga. Till hennes många älskade berättelser hör också Jerusalem (1901-02), läroboken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-07) och Kejsarn av Portugallien (1914). Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur 1909 och satt själv i Svenska akademien fr o m 1914.

Selma Lagerlöf – Nobelprisets sida om författaren.

Selma Lagerlöf-sällskapet – Det litterära sällskapet tillägnat författaren.

Sök efter boken

Den dagen Jan i Skrolycka får sin nyfödda dotter lagd i famnen börjar hans hjärta att klappa som aldrig förr. Den fattige dagsverkaren döper flickan efter solen och som en planet kretsar hans tillvaro endast kring henne. När dottern så är arton år hotas familjen av vräkning om de inte ordnar fram två hundra riksdaler för stugan. Klara Gulla ger sig av till stan för att tjäna ihop pengarna. De infinner sig också på utsatt datum – men flickan kommer inte hem.

När sanningen om dotterns olycka i staden sipprar fram i bygden blir det för mycket för Jan. Han försvinner in i en fantasivärld där han som kejsare väntar sin hemvändande kejsarinna. Med hög hatt, käpp och guldstjärnor i papper struttar han runt i bygden till allmän förtjusning.

Selma Lagerlöfs kejsare är ett av litteraturhistoriens mest ömsinta porträtt av dårskap, långt ifrån vår tids irrationellt blodtörstiga mediapsykopater. Som hustrun Kattrina, en kärleksfullt skildrad torparhustrun av det strävsamma och rättrådiga slag som förebådar kvinnoskildare som Moa Martinson, uttrycker det: ”Vår Herre har satt en skärm för ögona på´n, så han inte ska behöva se det, som han inte tål ve å se. Å det kan en bara vara tacksam för.”

Kärleken till flickan fungerar för Jan inte bara som en känslomässig skyddsvall men som moraliskt rättsnöre. När han i sin nya storvulna roll förhäver sig visar Kejsarinnan honom till rätta. Och som hans självutnämnda storhet utmanar bygdens strikta sociala hierarkier kan han, på ett nästan magiskt sätt, ställa sig på rättens och de svagas sida emot alla ogina översittare.

Kejsarn av Portugallien hör till Selma Lagerlöfs mest avskalade verk. Romanen fokuserar stilrent på relationen mellan far och dotter. Under hela uppväxten plockas viktiga anekdoter fram nästan formelartat och de flesta kapitel börjar mer eller mindre identiskt med ”När den lilla flickan var…” Så blandas Jans upplevelser och funderingar med reaktionerna ute i bygden. Skvaller och människors kollektiva godtycke är som vanligt sällan nådigt, men i slutänden erbjuds, som så ofta i Lagerlöfs sagoinspirerat förhöjda universum, någon form av poetisk rättvisa. Förlåtelse finns att få för den som är beredd att acceptera kärleken också i dess mer löjeväckande former.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 20:33

Kategori: Recension | Recension: #2222

5 kommentarer

väldigt intressant och fin bok. en bra bok att börja med om man vill upptäcka en av den svenska litteraturens största!

Jonatan Oregistrerad 2006-12-17 18:43
 

Sämsta jävla boken

Runar Oregistrerad 2009-05-05 14:50
 

ok… Har inte läst den :D

Unknown Oregistrerad 2011-09-20 12:46
 

kan någon sammanfatta kapitel 1 av denna bok, tack

mathias Oregistrerad 2012-09-09 22:39
 

hej mathias, det är svårt att sammanfatta första kapitlet i en bok som man själv inte har läst nyligen. hur skulle du själv sammanfatta den? vad tycker du att kapitlet handlar om? vad händer med karaktärerna? vad får du för känsla för resten av boken?

Emelie Novotny Redaktionen 2012-09-10 08:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?