Recension

: 7-11° Celsius
7-11° Celsius Richard Morgan
2006
Ordbilder
2/10

Framtidsmord som bort vila i frid

Utgiven 2006
ISBN 9185269042
Sidor 502
Orginaltitel Altered Carbon
Översättare Kristian Holmgren
Först utgiven 2001

Om författaren

Richard Morgan är född 1965 och före detta engelsklärare som debuterade och slog igenom 2002 med Altered Carbon. På svenska finns än så länge 7-11° Celsius, Marknadskrafter och Trasiga änglar. På engelska finns bland annat också första boken i fantasy-serien A Land Fit for Heroes och tecknade Black Widow.

Richard Morgan – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Takeshi Kovacs, urspårad elitsoldat i ett intergallaktiskt framtida universum, är dömd till ett hundratal år i virtuell fångenskap men får chansen att köpa sig fri som privatdetektiv. Polisen klassar en rik jordbos död som självmord. Själv accepterar han emellertid inte den tolkningen. Laurens Bancroft är övertygad om att han istället blivit mördad och vill att Kovacs ska hitta den som gjorde det.

Det låter ju som en ganska originell intrig. Även om de flesta mordutredare indirekt arbetar för offrets upprättelse är det ju få som explicit får sitt uppdrag av offret självt. I Morgans framtidsvision kan den som har tillräckligt mycket pengar hålla sig med säkerhetskopior av sig själv. När den kropp de använder sig av skadas, dör eller åldras kan de bara ladda ner medvetandet i en ny. Bancroft hör med andra ord till en överklass som kunnat köpa sin egen odödlighet.

På ett samhällskritiskt plan innehåller Richard Morgans bok alltså en hel del intressant. I det djupt kommersiella och tekniskt avancerade samhället i 7-11° Celsius har liv och kroppar fullt ut blivit varor på en marknad. Skotten mellan samhällsklasserna är närmast vattentäta och klyftorna enorma. Individens uppdelning i kropp och själ blir med den moderna tekniken en grotesk nidbild av denna klassiska västerländska polarisering.

Det borde kunnat resultera i en både spännande och tankeväckande roman. Men Morgan får aldrig karaktärerna och handlingen att riktigt bära. Takeshi Kovacs är ett bra exempel på en form av superhjälte – om än ganska mörk – som aldrig lyckas balansera sina kemiska och mentala krafter med den mänskliga svaghet som ger liv och trovärdighet.

Intrigens skamlösa flirtande med en kultförklarad gammal deckargenre blir inte heller den nyskapande finurlighet romanen tycks sikta mot. Ingen flashig framtidsdatering kan dölja att det här helt enkelt är gammal skåpmat kryddad med en nypa oupphetsande våldsporr och teknikdravel med översmak av självbefläckelse. Att kroppsöppningarna på berättelsens femme fatale spetsats med centralstimulerande medel gör faktiskt ingenting fräschare.

Inte heller språket – författaren kvasipoetiska små utbrott ur handlingsorienteringens trygghet såväl som utgåvans behov av en ytterligare översättningsgranskning och korrläsning – tillför något i positiv bemärkelse. I slutänden faller det som verkade vara ett lovande recept ihop som en misslyckad sufflé. Det blir mest platt och oaptitlig pannkaka av alltsammans.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-09-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 14:18

Kategori: Recension | Recension: #2183

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?