Recension

: En kort berättelse om traktorer på ukrainska
En kort berättelse om traktorer på ukrainska Marina Lewycka
2006
Prisma
6/10

Venus vs familjen

Utgiven 2006
ISBN 9151846098
Sidor 334
Orginaltitel A Short History of Tractors in Ukrainian
Översättare Thomas Grundberg
Först utgiven 2005

Om författaren

Fotograf: Prisma

Marina Lewycka föddes av ukrainska föräldrar i ett flyktingläger i Kiel i Tyskland vid krigsslutet och växte upp i England. Hon undervisar vid Sheffield Hallam University. Hennes debutroman ”En kort berättelse om traktorer på ukrainska” blev nominerad till både Orange- och Bookerpriset 2005.

Sök efter boken

Relationen till sina föräldrar kan ju vara ett mycket känsligt kapitel. Ofta är det svårt att upprätthålla en relation som bygger på likvärdighet med ens mamma och pappa. Först har de ju vetorätt över ens liv. Sedan revolterar de flesta i någon form och det är tänkt att vi ska kunna ha en vuxen och god relation till varandra.

En kort berättelse om traktorer på ukrainska har Nadezjda och Veras pappa bestämt sig för att gifta om sig. Pappan som är över åttio har efter två år som änkling funnit en ny kärlek. Hon är knappt femtio år yngre än honom och kommer nu inflyttande med sin son från Ukraina.

Nadejzda och hennes syster förfasar sig. Mamman, pappan och Vera kom från Ukraina till Storbritannien efter krigsslutet. Här föddes Nadezjda och här har de byggt upp sina liv. Frågan är nu hur man hanterar en pappa som inte följer de sociala reglerna. Bemöter man situationen som en vuxen person, som ler överseende åt det hela, eller, som sin mors dotter, med svartsjuka och ilska? Tillåter man sig att bli girig och tänka på arvet, eller låter man den gamle mannen leva i sin bubbla?

Pappan, som är ingenjör, skriver under hela händelseförloppet på traktorns historia. Han arbetar sig omständligt igenom de historiska framstegen. Han värderar vetenskap högt. Hela skildringen av den gamle mannen är ömsint. Han är gammal och inte villig att ta reson men han brinner för livet och han är inte intresserad av att följa sina döttrars råd.

Behållningen med denna bok är det sätt på vilket författaren berättar sin historia. Det görs med humor, glädje men inte utan vare sig insiktsfullhet och ett mått svärta. Kvinnoporträtten är väl utbyggda och de är varken goda eller onda. De är alla både småaktiga, ömkansvärda och lägger fram sina tillkortakommanden till allmän beskådning.

Detta är en trivsam berättelse där författaren, genom att ge oss läsare både karaktärernas fördomar och generositet, skildrar historien i ett medmänskligt ljus. Det är på det hela taget en dråplig och ganska trivsam berättelse som passar mycket väl en lat dag i hängmattan.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2006-07-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 07:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2104

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?