Nyhet

Halv miljon på bokjakt världen över

Fenomenet bookcrossing lanserades 2001 av ett gäng på ett amerikanskt dataföretag. Numera finns en halv miljon anslutna välden över. I Sverige är bokbytarna än så länge uppe i omkring 2 500 registrerade användare, mestadels i storstäderna.

”Read – register – release” är rörelsens slagord och rent praktiskt går det till såhär: någon registrerar en bok de gillar på sajten bookcrossing.com. Att gå med är gratis och öppet för alla. Boken förses med en informationslapp om projektet och en journal för läsarna att kommentera i. Därefter placeras den ut i en offentlig miljö av ett eller annat slag. Eventuellt lägger man också ut information om var boken finns på sajten, så att andra aktiva medlemmar kan gå på skattjakt. Den som lyckas lägga vantarna på boken ska i sin tur gå in så sajten och registrera det. Med hjälp av unika id-nummer ska man på så sätt kunna följa sin bok över världen. Det är nämligen bookcrossing-rörelsens modesta mål: att göra hela världen till ett enda stort och öppet bibliotek.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-07-11 10:47 / Uppdaterad: 2006-07-11 10:47

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?