Recension

: Linas kvällsbok 2 - två killar och ett hjärta
Linas kvällsbok 2 - två killar och ett hjärta Emma Hamberg
2006
Albert Bonniers förlag
6/10

Slukarbok med uråldriga förtecken

Utgiven 2006
ISBN 9100109037
Sidor 303

Om författaren

Emma Hamberg har varit programledare i P3, reporter på Elbyl, SVT, chefredaktör för Vecko-Revyn, krönikör på Expressen och som serietecknare har hon gjort den populära ”Singel i stan”. Hon har också skrivit romaner, som ”Mossvikenfruar” och ”Linas kvällsbok”.

Sök efter boken

Lina är sexton år och ska flytta långt bort för att börja på naturbruksgymnasium. Det betyder att hon måste lämna sin pojkvän Ivar och plötsligt vill hon inte alls flytta. De första veckorna längtar hon hem och gråter oavbrutet, men med tiden går det bättre och bättre. Hon får kompisar och i hennes klass går Kevin, som är galet snygg men är ganska strulig. Boken, som är utformad som Linas dagbok, utspelar sig under första året på skolan.

Jag måste ge Emma Hamberg cred för att hon har förmågan att kunna beskriva verkligheten på ett träffande sätt. Jag minns att jag som tonåring var väldigt förtjust i hennes serie Singel i stan som bland annat fanns i Vecko-Revyn, och samma träffsäkerhet visar hon här. Personbeskrivningarna är klockrena och det blir sällan så pinsamt som det kan bli när vuxna ska verka ha koll på tonårsjargong (tja, tror jag i alla fall, i ärlighetens namn var det ett tag sedan jag var tonåring själv). Emma Hamberg har kallats "fjortisarnas beskyddare" och här står hon definitivt på tjejernas sida. Lina strular kanske till det ibland men är annars en sådan där stark och tuff tjej som jag önskade att jag var i hennes ålder.

Men samtidigt, den här berättelsen har jag läst tusentals gånger. Grundhistorien är den om den lite trista, beiga tjejen som träffar den farliga, mörkögda äldre killen och så blir han kär i just henne! Jag skulle kunna räkna upp ett gäng ungdomsböcker, några romaner av ganska god kvalitet, ett helt gäng Harlequin-böcker samt nästan hela utgivningen av Mitt livs novell med samma tema. Och jag undrar så, kommer den här mystiken kring och intresset för "farliga" killar från de här berättelserna eller är det intresset som har skapat berättelserna? Minns att Juha Valjakkala fick galet många kärleksbrev i fängelset, och han är ju bara ett extremt exempel. Hönan eller ägget? Teorier mottages tacksamt.

Fast förstå mig rätt här, jag gillar boken. Emma Hamberg är duktig på att berätta den här historien men den känns ändå så uråldrig, jag är faktiskt ganska trött på den.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2006-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 15:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2088

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?