Recension

: En världsomsegling under havet
En världsomsegling under havet Jules Verne
2001
Rabén & Sjögren
8/10

Klassikervecka: Mångbottnad fullträff

Utgiven 2001
ISBN 9129655366
Sidor 282
Orginaltitel Vingt mille lieues sous les mers
Först utgiven 1871

Om författaren

Jules Verne är en av science fictiongenrens ärkekardinaler och gav ut ett 70-tal romaner och ännu fler noveller som oftast lekte med vetenskapliga rön och upptäckter. Han dog i sin hemnation Frankrike 1905.

Centre International Jules Verne – Fransk, ganska fyllig sajt om Verne.

Jules Verne Virtual Library – Mängder av Verne-böcker.

Sök efter boken

Vad vi kommit att kalla odyssé är äventyrets postludium. Det är vår hjältes långa väg hem till balans och trygghet efter fullgjort klimax, lastad med tunga bördor av förluster, segrar och nederlag, tunga lärdomar och ömmande erfarenheter. Vad världen beträffar är han meningslös eftersom hans hjältedåd redan är utförda. För honom återstår resan hem till harmonisk jämvikt och, om man så vill, glömska. Det är hjältens sista uppdrag och det är bittert, oglamoröst och helt utan guldmyntsregn och jublande folkmassor.

Så lek med tanken att vi tar denne Odysseus vars breda axlar inte längre pryds av ett världsklot och en mänsklighets krävande beroende och stoppar honom i en undervattensfarkost av senaste snitt. Samtidigt tar vi den akademiske, anglosaxiske förnuftshjälten, känd från deckarromaner och franska serietidningar och stoppar in honom i samma båt. Släng med den gode Watson i form av en timid tjänare och kapten Haddock i form av en amper harpunerare. Och tada: världens bästa science fictionroman. Förnuftshjälten, professor Aronnax, får sitt äventyr när hans uppstigande bana bryter urhjältens (kapten Nemos) nedåtgående bana. Vårt lilla Tintingäng blir en fluga på Nautilus tapeter, och med deras sakliga, ibland stillsamt upphetsade, blick kan vi puttra omkring i världshaven och kapitel efter kapitel njuta av att kika in i de äventyrens dörrar som nere i det okända ständigt står på glänt. På sätt och vis är det lite som en bra äventyrs- eller science fictionserie på TV. Efter pilotavsnittet känner vi till karaktärerna, deras hembas och vi har ett hum om vad miljö och förutsättningar kommer att erbjuda för utmaningar. Äventyrskonsumenten kan förväntansfullt sträcka ut benen i fåtöljen.

Jules Verne var inte först med science fiction. Men han spikade genrens teser när han kombinerade den pseudovetenskapliga sensationsberättelsen med äventyrshistorien. Science fictionboken förvandlades till en reseskildring där mycket av behållningen låg i upptäckandet av exotiska och fantastiska platser. Vetenskapen blev något positivt (från att främst ha gjort sig skyldig till diverse olyckliga monsterfödslar), som förde människan utanför hennes vardagliga (i genren förstås underförstått: tråkiga) normaltillstånd. Och kryddan blev den som särskiljer genren från andra äventyrsgenrer (skräck, fantasy): det är teoretiskt möjligt. För sedan barnsben har science fictiongenren använt logiken och vetenskapen på ett synnerligen kreativt sätt. Grundregeln är att man suddar ut den lilla skillnaden mellan teoretiskt möjligt och praktiskt möjligt. En lekman kan skissa och räkna hur länge som helst och aldrig komma fram till något annat att än att en 70 meters batteridriven gjutjärnsval med bekvämligt högt i tak och tidsenlig inredning är en kalasidé, trots att den i praktiken skulle sjunka som en vedspis med strejkande propellrar tills den imploderar på 100 meters djup med mänsklighetsföraktande kapten och allt. Därför att teorin står i svart på vitt och är vacker i sin akademiska logik. Där nånstans bor den moderna science fictionen.

För det vetenskapliga i vetenskapsfiktionen är trots allt bara form. Det är kuriosa som är där för att ge ytterligare en dimension av fantasinervskittling. Senare science fiction, framför allt i TV- eller filmformat, slarvar gärna på den punkten ("beam me up", "set the phasers to stun", visst, men hur?). Kärnan är fortfarande att kunna fly verkligheten en liten stund. Eller som jag tror Kristina Lugn sa, "ge flykt åt verkligheten".

Jag tror att det som gör En världsomsegling under havet till en starkare bok än Jorden runt på 80 dagar, Resan till jordens medelpunkt eller den snarlika men långtråkiga Ingenjör Roburs luftfärd är dess höga mysvärde. Det småputtras i ubåtssalarna vare sig Nautilus befinner sig i Medelhavet eller i antarktiska ishavet. Måltiderna är utsökta, konversationen oftast behagligt dämpad, sällskapet är lika anglosaxiskt samlat inför varje ny attraktion eller tilldragelse. Bokens roller besätts av karaktärer vi redan har i vårt litterära register, bara i en ny och fantasikittlande miljö. Och Kapten Nemo förblir en av de mest enigmatiska karaktärerna i fiktionens historia. Han är hyperintelligent, urstark och har en orgel i sin ubåt som han spelar skithögt på. Det är nihilistiskt övermänniskomys på högsta nivå.

Magnus Jonsson

Publicerad: 2006-06-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-08 13:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2075

5 kommentarer

En väldigt mysig recension! En fråga: Vilken utgåva (eller vad man nu ska kalla det för) av böckerna rekommenderar ni att man läser? Den förkortade versionen som ni länkar till (bokpris.com) eller originalversionen? Det jag egentligen vill ha svar på är nog varför ni länkar till just den förkortade utgåvan?

Niels Oregistrerad 2006-08-01 19:34
 

Originalet förstås, jag länkar här helt enkelt till den senaste utgåvan.

Magnus Oregistrerad 2006-08-25 01:58
 

Men du har rätt, det är märkligt att det ska förkortas. Förmodligen för att nämnda förlag tänker att det är barnlitteratur, och sån kan (till och med ska) man ju förkorta, av nån märklig anledning. Trist!

Magnus Oregistrerad 2006-08-28 12:22
 

Kul att höra att man inte är ensam om att tycka att Jorden runt på 80 dagar var ett sömnpiller, om jag får tolka det så.

Ulf Oregistrerad 2006-10-10 09:59
 

Nu har En världsomsegling under havet kommit ut i en nyöversatt och oavkortad utgåva. Den rekommenderas!

Maria Oregistrerad 2007-02-07 17:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?