Nyhet

Shakespearesommar

”En vintersaga” i all ära – nog är det sommaren som är Shakespearesäsongen framför andra?

I år firar Vadstenaensemblen Shakespeare på Gräsgården 10-årsjubileum. Det firas med dubbla uppsättningar. På Gräsgården spelas 2004 års succé ”Hamlet” i Britt G Hallqvists översättning. Andreas Lindal och Per-Johan Persson står för regin och i titelrollen återfinns Pontus Plænge. I Folket Park, där den klassiska dansbanan byggts om till elisabetansk teater, ges ”Köpmannen i Venedig”. Översättningen är Lars Huldéns och för regin står Pontus Plænge. I rollerna finns bland andra Magnus Munkesjö som Antonio och Per-Johan Persson som Shylock.

Dessutom pågår en rad andra aktiviteter i och omkring Vadstena. Under samlingsnamnet Arena Shakespeare ges diverse föreläsningar med Shakespearetema och sommarkursen ”Young Shakespeare” för ungdomar. Vadstena-Akademien har premiär på en den nyskrivna operan ”William” på Vadstena slott i slutet av juli. Musiken är skriven av B Tommy Andersson och librettot av Håkan Lindquist. Shakespeare själv spelas av Mattias Nilsson och dramatikern Christopher Marlowe av Andreas Landin.

Vadstenamiljön får möjligen konkurrens av originalet: Kronborgs slott i Helsingör, där ”Hamlet” utspelar sig – även om Shakespeare själv väl aldrig satt sin fot där. Där spelas i sommar inte den engelske dramatikerns version utan myten han grundade sig på. Eugenio Barbas uppsättning ”Ur-Hamlet” gestaltas av Odin Teatret och en stor internationell ensemble bestående av skådespelare, dansare, musiker och kör från 25 länder, bland annat Japan, Indien, Bali och Brasilien.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-06-26 11:04 / Uppdaterad: 2006-06-26 11:04

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?