Recension

: Svinalängorna
Svinalängorna Susanna Alakoski
2006
Albert Bonniers förlag
8/10

En lägenhet att fylla

Utgiven 2006
ISBN 9100110337
Sidor 260

Om författaren

Fotograf: Sara Mac Key

Susanna Alakoski är född 1962 i Vasa. Hon är nu bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2006 med romanen Svinalängorna som tilldelades Augustpriset. Hon har varit redaktör för antologierna Tala om klass (med Karin Nielsen, 2006) och Lyckliga slut (2007).

Sök efter boken

Vi får följa med Leena och hennes familj när de flyttar in i sin nya lägenhet. Äntligen ska de få det lite större, bättre standard, kanske till och med blommor på balkongen.

Det är ett helt nybyggt område och de är fulla av förväntningar. Entusiasmen dämpas något av den nedlåtande attityd som tanten på kommunens bostadsförmedling visar föräldrarna när de ska skriva på kontraktet. Det tycks inte vara någon ände på de förhållningsregler hon rabblar upp…

Sakta fylls lägenheten av saker, olika fynd som pappan hittat, familjens ekonomi ger inte utrymme för några möbelinköp.

Detta måste ju firas också, med ett litet glas eller två. En liten inflyttningsfest ska man väl kunna unna sig?

Det här är en uppväxtskildring som känns så trovärdig att det hugger till i magen på mig som läsare. För hur kul är det att vara tio år och inse att ens föräldrar unnar sig fler glas än de mår bra av? Att komma hem till ett tomt kylskåp och konstatera att det inte blir någon mat, idag heller? Eller att fly fältet och sova över hos en kompis och ändå inte kunna slappna av, för hur har brorsorna det nu?

Barn är utlämnade till sina föräldrar, det är de vuxna som sätter spelreglerna. Så vad händer när de vuxna släpper taget, när de tycks glömma bort sitt ansvar som föräldrar?

Julen brukade vara rolig men nu var pappa full precis hela jullovet. De bråkade. Pappa sluddrade fitta. Hora. Fitta, hora. Mamma spydde tillbaka, horunge, ynkrygg. Jag skämdes och kollade så att balkongdörren och fönsterna var stängda. Jag låste dem och drog för gardinerna.

Naturligt nog blir detta en berättelse om överlevnadsstrategier. Vad gör man av sin oro? Hur kan man skydda sig själv från scener man inte vill se? Finns det någon hjälp eller något stöd att få?

För Leena blir skolan en av ljuspunkterna, en annan är hennes väninnor, Åse och Riitta, de vet också hur det är att ha föräldrar som super. Leenas föräldrar är periodare och under de nyktra perioderna lever familjen samlat, då kan hon andas ut och slappna av, tills varningssignalerna dyker upp igen.

Boken har ett tydligt inifrånperspektiv – genom Leenas iakttagelser (vissa barn får åka på utlandssemester, vissa barn har föräldrar som kommer på skolavslutningen, vissa barn firar sina födelsedagar) lär vi känna en miljö där plånbokens storlek avgjort ger olika stort handlingsutrymme.

De riktigt dystra händelserna balanseras upp av stunder fyllda av värme och humor. Här finns en stark samhörighet mellan dem som vet hur det är att befinna sig i en utsatt position.

De ville prata ifred sa mamma. Jag skulle gå ut och leka. Men då låtsades jag att jag var en hund, eller så svarade jag inte, och då glömde de bort mig efter ett tag.

Jag hade hört dem prata om massor med saker; parkettgolv och politik, grannarna och om hur man födde barn. Helmi hade fött barn vartannat år i flera flera år. De pratade om hur man skulle skydda sig mot att bli med barn. Det var svårt sa de, för om mamman åt p-piller så fick hon en propp i benet. Om pappan var tvungen att använda kondom så tyckte inte han att det var lika skönt att göra barn. Jag samlade på de svåra orden, nu kunde jag plastmatta, parkettgolv, nykterhetslöfte, p-piller och kondom.

Andrea Berge

Publicerad: 2006-05-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 11:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2010

10 kommentarer

Fantastisk! Svart och sorglig men med en humoristisk underton som gjorde att jag inte visste hur jag känslomässigt skulle stå mig mot denna debutroman.
Med ett enkelt och rakt språk som aldrig släpper läsarens fokus är detta en av de mest angelängna böckerna från det gångna året. Augustpriset var välförtjänt!

Jonatan Oregistrerad 2007-02-08 14:36
 

En bok som verkligen grep mig rejält. En fruktansvärd barndom berättad ur en underbar flickas föreställningsvärld. Jag blev riktigt rörd av boken och grät vid speciellt ett tillfälle när pappan hade tagit återfall och slagit sig och låg blodig i trappen till deras lägenhet. Mycket, mycket hemskt och jag vet hur det är för jag jobbar med alkoholister och narkomaner och har även själv ett förflutet med missbruk. Otroligt bra skrivet och en känslomässig berg-och dalbana inte av denna världen. Fy fan för sprit och fy fan för droger!!!!

David Sjöberg Oregistrerad 2008-05-04 18:32
 

En på-pricken-skildring! Så otroligt bra och gripande. Författaren fångar precis de känslor som man bär på som som barn till periodare. Hopp och förtvivlan, längtan. Otroligt bra.

L W Oregistrerad 2008-11-20 08:52
 

En bra bok!

Författaren har nog vunnit något mer än Augustpriset.
Låt oss alla jobba hårt!

Antoine Oregistrerad 2009-05-03 17:17
 

underbar bok!!!
jag skulle vilja säga att stackars Leena har en oerhört hemsk barndom.

khoshal Oregistrerad 2009-05-13 17:59
 

boringggggggggggg

roland Oregistrerad 2009-06-08 18:02
 

Helt ok bok dock något seg och de sista 100sidorna är egentligen bara upprepningar. Boken skulle lätt kunna bantas ner till 150 sidor.

Dragonslayer_93 Oregistrerad 2009-12-06 20:34
 

jag fattade inte om hon stack hemmifrån eller inte …

eva Oregistrerad 2010-01-14 06:31
 

En fantastisk bok. Med glimtar av dråplig humor mitt i denna mörka skildring, t ex följande obetalbara passus:
””Och Ystat är en miltärstat ska ni veta sa han och sänkte så att det lät spännande. Här finns underjordiska kulvertar i skogen och fort vid havet. Hela skogen är full av småkryp som pratar skånska och ni kommer att få massvis med nya kompisar.”

Ulf Hermodsson Oregistrerad 2010-09-05 20:00
 

jag fattade ine boken. tyckte inte den var bra för det

pontus Oregistrerad 2011-03-29 14:04
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?