Recension

: I spindelns nät
I spindelns nät Laura Lippman
2006
Prisma
6/10

Ung ensam kvinna söker

Utgiven 2006
ISBN 9151845636
Sidor 325
Orginaltitel By a Spider´s Thread

Om författaren

Fotograf: Marion Ettlinger

Laura Lippman är bosatt i Baltimore, USA. Hon är utbildad journalist och har skrivt åtta böcker om priviatdetektiven Tess Monaghan. Laura Lippman har tilldelats flera stora deckarpris för sina böcker.

Sök efter boken

Deckare är en intressant genre. Den är kommersiellt gångbar och det verkar som om det inte finns någon botten för hur många kriminalromaner som kan ges ut. Det gör ju att det finns en stor distinktion mellan de riktigt bra böckerna som finns att tillgå och de, enligt mitt tycke, rent urusla.

Då jag föredrar de deckare som har en intressant plot och har förmågan att ge goda personbeskrivningar, begränsar det utbudet något och jag kan tycka att det är svårt att finna nya lösare avkriminalgåtor då floran som sagt är enorm och det krävs både tur och skicklighet att finna något nytt och bra.

Laura Lippman är inte alls ny i denna genre men hon är ny för mig. Jag har inte tidigare fått följa privatdetektiven Tess Monaghan. Tess har precis som sin skapare varit journalist, hon har dock sadlat om och är nu en 30-årig privatdeckare med ett struligt förhållande och två hundar i sällskap.

Det fall som i denna bok hamnar på Tess bord rör en framstående pälshandlare i Baltimore. Han kommer till Tess då hans fru och tre barn är försvunna. Det är inte ett polisärende då det verkar som om frun har avvikit från hemmet frivilligt.

Tess har god hjälp i sitt sökande av sitt webbaserade nätverk, Snokarsystrarna. Här lyckas hon genom både listighet och en del tur få reda på en hel del som henne klient, Mark Rubin, inte hade tänkt att berätta.

Historien är lättläst, lättsmält och intrigen intressant. Trots att detta är åttonde boken om Tess funkar det bra att följa med i hennes liv och personporträtten är bra. Inte heller är det bloddrypande mord som gör historiens spänning utan denna författare berättar en berättelse om människor där livet inte är helt enkelt och de val man gjort inte alltid är de lättaste att förstå.

Jag gillar denna bok och kommer att läsa Laura Lippman igen. Upplevelsen är på intet sätt omvälvande men helt klart värd en eftermiddag i soffan.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2006-05-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 08:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2007

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?