Recension

: Därför är jag republikan
Därför är jag republikan Vilhelm Moberg
1998
Atlas
8/10

Republikanismen är död – länge leve knugen?

Utgiven 1998
ISBN 9189044339
Sidor 118
Först utgiven 1955

Om författaren

Vilhem Moberg (1898-1973) är förmodligen en av våra mest folkkära svenska författare. Han föddes i ett soldattorp i småländska Moshultamåla och arbetade bland annat på glasbruk innan han blev journalist och författare. Till hans mest kända romaner hör Raskens (1927), Rid inatt! (1941) och utvandrarserien (1949-59), men han skrev också dramatik, historia och debattböcker.

Vilhelm Moberg-sällskapet – Det litterära sällskapet tillägnat författaren.

vilhelmmoberg.com – Hemsida tillägnad författaren.

Sök efter boken

”Republikan” – ordet har onekligen en bismak av läskiga amerikaner. Men fundera på det. Är det inte lite konstigt att vi, som Vilhelm Moberg skrev 1955, har kvar denna anomali, denna institution som så fullkomligt strider mot alla moderna tankar om människors jämlikhet och frihet? Även om republikfrågan lyser med sin frånvaro – inte minst en dag höjd i rojalistisk yra som denna – är Mobergs pamflett aktuell på samma sätt som kärnkraftsdebatten – helt enkelt i kraft av att ingen rört ett finger sedan sist.

När Vilhelm Moberg gick i skolan fick barnen fortfarande itutat sig att överheten var sanktionerad av Gud. Han tillbringade sitt författarskap med att göra uppror mot den föreställningen, och mycket har hänt sedan dess. Men om Gud åtminstone i vår del av världen blivit en smula undanskuffad så tycks den världslige ställföreträdaren på jorden sitta tämligen säkert.

Här kan man invända att kungen ju inte längre har någon reell makt. Men titta med Moberg på otaliga historiska exempel sedan den konstitutionella monarkin infördes. Haijby-affären, borggårdskrisen och tysktransiteringen är bara de tydligaste exemplen. Och kom sen inte och säg att en nationell symbol inte besitter en viss makt.

Som alltid med Moberg finns en djupt mänsklig aspekt. Inte bara den sentimentala och servila verkan ett kungahus har på de mest intelligenta människor, men också det mycket omänskliga i att födas till ett yrke och inte slippa ifrån det till dess att man dör. Däremellan hårdbevakad in absurdum i varenda relation och rörelse, från vaggan till graven. Det skulle varken jag eller Moberg önska någon. Visst, alla människor föds in i olika villkor, men det är ingen anledning att göra dygd av saken.

Förutom det trots allt aktuella budskapet är Därför är jag republikan ett föredömligt exempel på god retorik. Moberg inte bara argumenterar vinnande för sin sak, han gör det på ett underbart humoristisk sätt. Bäst är han i sin historiska utredning av myterna kring kungligheten. ”Om vår tids kungar ägde sina föregångares lyckliga och ovärderliga förmåga att skaffa oss god årsväxt, att bota sjuka människor och förhindra missfosters födelse, så skulle jag naturligtvis vara monarkist”, konstaterar han torrt. ”Men när de nu, trots sitt gudomliga ursprung, helt har förlorat sina övernaturliga krafter, kan jag inte längre finna att det föreligger några vägande skäl för monarkins bibehållande.”

Trots dryga femtio år på nacken är det mesta i Därför är jag republikan tragikomiskt träffande. Bara i en grundläggande sak har Moberg fel: i sin tro på att denna kvarleva av gammal vidskepelse och överhetstro snart ska vara ett minne blott. Medias uppförande kring kungligheter tycks däremot inte ha ändrat sig alls sen 1955. Moberg skriver appropå kunglighetens ursprung i gamla fruktbarhetsriter ”Offentliga samlag tycks vara den äldsta av de kungliga representativa uppgifterna”. Men våra dagars löpsedlar tycks vi ha gått varvet runt.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2006-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 20:15

Kategori: Recension | Recension: #2005

2 kommentarer

Mycket bra recension. Boken borde ju bli väldigt aktuell nu när det ska bli bröllop, så det är synd att inget förlag har nappat på att ge ut den igen. Och det verkar som att Moberg hade rätt i att monarkin snart blir ett minne blott i och med att Daniel är en vanlig människa. Processen är bara långsammare än vad Moberg förutspådde.

Daniel Oregistrerad 2010-01-10 15:45
 

Tack! Jag kan ju bara hålla med om att det är en aktuell – och bra – bok. Fortfarande.
Håller nog inte med dig om att monarkin automatiskt skulle avskaffa sig själv genom någon sorts det blåa blodets uppblandning dock – snarare verkar det ju vara tvärtom. Både i Sverige, Norge och Danmark tycks kungahusen populärare än kanske någonsin, och det verkar nästan som att engagemanget blir starkare ju mindre ”naturligt” fenomenet verkar. Kanske kan man jmföra med sport, t ex, där supportrarnas engegemang verkar öka ju mindre verklig lokal förankring lagen har (de flesta spelare är inköpta, osv)? Många kulturella fenomen verkar följa den mallen …

Ella Andrén Redaktionen 2010-01-11 12:18
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?