Recension

: Skymningens nådatid
Skymningens nådatid Vibeke Olsson
2005
Albert Bonniers förlag
7/10

I krig och kärlek

Utgiven 2005
ISBN 9100104450
Sidor 464

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Vibeke Olsson är född 1958 och har bland annat skrivit ett flertal historiska romaner exempelvis ”Vinden går över gräset” till vilken ”Skymningens nådatid” knyter an till.

Sök efter boken

Den här berättelsen skulle kunna vara en rätt förnöjd tillbakablick. Huvudpersonen, romaren Gnaeus Ulpius Saio skulle kunna betrakta alla åren i armén som prisvärda trots alla umbäranden. Men efter just allt detta, en lyckad karriär från fattig springpojk till lägerprefekt, en stor familj med barn som gör bra ifrån sig och inte minst det faktum att han har överlevt ett otal strider och slag där de flesta av hans kamrater fallit ifrån, slås hans illusioner om en lugn och fridfull ålderdom sönder när han nås av beskedet att hans fru, Priscilla, har tagit livet av sig. Självmord, varför och varför nu när det var så nära blir frågan och starten på en grundlig självrannsakning som också utgör bokens grundstruktur.

Så lika upprörande och tråkigt som Priscillas självmord är för Saio, lika upplyftande och spännande är det för oss läsare. Det är nämligen själva ifrågasättandet som gör berättelsen dynamisk och hindrar förloppens kronologiska statiskhet.

För visst är det spännande att ta del av hur en visserligen fiktiv legionär upplevt sitt långa liv i den romerska armén, det är jag den förste att skriva under på, men genom att bryta upp berättandet och låta förloppen blandas ger Vibeke Olsson hela tiden ytterligare injektioner till historien.

Dessutom är kulisserna välsnickrade och bakgrunderna välstuderade. Det romerska väldet både luktar illa och framstår som storslaget om vartannat. Och det är i detta rike som förutsättningarna för det hela vilar. De mångåriga krigen, individens förutsättningar att själv skapa sitt liv etc. Men ändå andas boken av samtid. De öden som drabbar huvudpersonerna i Skymningens nådatid skulle med få modifikationer kunna belysas mot betydligt modernare omgivningar utan större avkall på intrig och resultat. Naturligtvis beror detta på att vi människor förändrats väldigt lite på många områden. Vi har samma känslor nu som då och människor har på många håll i världen precis lika lite utrymme för egna val som under antiken. Det är alltså inte särskilt svårt att ta till sig varken personligheter eller händelser i den här boken och kombinationen av spänning och djup gör det hela minst sagt läsvärt.

Per Warmark

Publicerad: 2006-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 12:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1951

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?