Recension

: Tusen små bitar
Tusen små bitar James Frey
2005
Bonnier Fakta
7/10

Judas!

Utgiven 2005
ISBN 9185015482
Sidor 520
Orginaltitel A Million Little Pieces
Först utgiven 2002

Om författaren

James Frey är 32 år och bor i New York med sin fru och sina två hundar. Han har varit drogfri i åtta år. ”Tusen små bitar” är hans första bok.

Big Jim Industries – James Freys hemsida.

Sök efter boken

James Frey är en lögnare.

Det vet väl de flesta vid det här laget. Tusen små bitar presenteras som en självbiografi, men som nyligen ”avslöjades” är ett par delar rejält överdrivna eller ändrade. Inte längre från sanningen än något du hittar i en kvällstidning, men ändå – praktskandal. Läsare stämmer honom för att han slösat bort deras tid eftersom de valt att läsa hans bok, Hollywood får kalla fötter, förlag plockar bort hans blurbar från böcker han rekommenderat… Inte minst har han gjort något man absolut inte får göra i USA: han har lurat Oprah. USAs mest älskade talkshowvärd hade varit en av Freys största supporters, men när det här avslöjades tog hon under spektakulära former handen ifrån honom. Leta upp programmet från den 26/1 om ni kan, det är stor underhållning. Oprah darrar bokstavligen av ilska medan hon ryter åt Frey att ”du lurade MIG! Hur KUNDE du?!” och Frey blygt försöker framhålla ”eh… jag skrev en bok?” Allt medan inkallade experter höjer Oprah till skyarna och bannar den f d knarkaren Frey som en olydig femåring.

Om man störs av lögnanklagelserna är mitt råd:
1. Ta en penna.
2. Ta ditt ex av boken.
3. Skriv ”Roman” under titeln.

För 100% sann eller ej är den jävligt stark läsning, även om den ibland känns lite väl mycket syndommigporr. Berättelsen om James (eller om det nu ska skrivas ”James”) vistelse på ett behandlingshem när han tar en sista chans att komma ifrån ett livslångt beroende av alkohol, kokain och crack är levande, så fysisk att den nästan stinker svett, spyor och panik. Allt i första person utan egentliga kapitelindelningar, utan anföringstecken, tankar och repliker flyter ihop, tvångstankar hamras in… läsaren släpps inte för en sekund ut ur det helvete berättaren går igenom.

Det är ett lysande sjok prosa, och jag trillar dit vare sig jag vill eller ej, trots att den av och till känns smått konstruerad och hans raljerande om SANNINGEN klingar minst sagt falskt i efterhand (passusen där han skäller ut Steven Tyler för att denne ljuger om sitt missbruk är stor ofrivillig humor). Frey glorifierar inte sitt eget missbruk, men han romantiserar det definitivt, och man kan även fundera på om han gör mer skada än nytta med sitt totala förkastande av AA och alla andra beprövade tekniker för att komma ifrån beroende; strikta eller ej så har de bevisligen hjälpt folk. Just där kanske romanformen fungerar bättre än självbiografin; det här är inte en objektiv sanning, det är en sanning för EN person.

Tusen små bitar är definitivt spekulativ, och både Frey och hans förlag får i viss mån stå sitt kast när de envist marknadsfört den som EN SANN HISTORIA. Fast samtidigt – det är ju det läsarna vill ha. Sanningen är det som betyder något, det som skiljer ännu en refusering från en multimiljonsäljare. Det påhittade är aldrig lika mycket värt, och ändrar man minsta detalj är man bara en lögnare. Vi vill ha detaljer, vi vill ha det snaskiga, och vi vill veta att någon faktiskt verkligen gått igenom det här. Men det lustiga är ju att Tusen små bitar lika gärna kan utgöra ett perfekt motbevis mot det där; innan det avslöjades att vissa delar är påbättrade berörde boken bevisligen tusentals människor mycket starkt. Det är exakt samma text, inte ett kommatecken har ändrats. Det är förståeligt, om än kanske lite naivt, att känna sig lurad (en memoar som inte är 100% sanningsenlig? Det kan väl aaaaaaaldrig ha hänt förut?), men samtidigt: knarkare och alkoholister finns det miljoner av. Säkert har många av dem gått igenom ännu värre saker än vare sig James Frey eller ”James Frey” – men det var han som skrev en riktigt bra bok om det.

Kanske den här debatten ger ett välbehövligt perspektiv på den här hysterin om sanna historier. Alternativt korsfäster vi Frey som en bluffmakare och inget annat, och kan liksom Oprah klappa oss på ryggen åt att ha bevarat sanningen och fortsätta glo nästa gång Tom Cruise är där för att berätta om hur väldigt heterosexuell han är. Men inget av det ändrar att Tusen små bitar är en bok som gör så ont att det fortfarande svider långt efter att man lagt den ifrån sig – om än med lite besk bismak.

Björn Waller

Publicerad: 2006-02-15 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-16 11:03

Kategori: Recension | Recension: #1927

17 kommentarer

Sanningen verkar mer värd för då "Vet man verkligen vad man pratar om" som författare. men en text är en text, och text har väl aldrig nånsin beskrivit något exakt. klart som fan att det finns en felmarginal…

bra recension.

sara Oregistrerad 2006-02-20 13:43
 

Instämmer, jättebra recension. Big deal liksom, vem hajar inte att en författare skriver för att texten ska läsas med största möjliga behållning? Fundamentalister kanske. Uppföljaren "my friend Leonard" var helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Daniel Oregistrerad 2006-03-21 23:33
 

Jag är så trött på amerikanarnas jakt på 'based on a true story'.
Och vem säger hela sanningen i en biografi? Man kan ju både dra ifrån och lägga till eller försköna, minnet är ganska selektivt.
Må så vara att det finns 100 000-tals knarkare och alkisar där ute som har varit med om värre, men de skrev ingen bok om det. Och de flesta av läsarna vill 'gotta' sig i de hemskheter han skriver om och sen klappa sig själva på huvudet och tycka hur bra de är.
En bra skriven bok är guld värd, en usel bok är slöseri med tid.

Annika Oregistrerad 2006-04-13 14:44
 

Tyvärr är det ju inte bara amerikanarna heller. Se t ex kontroversen runt "Mias hemlighet" som åkt jojo fram och tillbaka mellan fack- och skönlitteraturlistorna, eller Bra Böckers nya bokklubb En sann historia. Det är en rätt kul utveckling egentligen, där vi avkräver författare 100% sanning samtidigt som Aftonbladet, Expressen o dyl tidningar i allt högre grad driver in i fiktionens värld utan att någon reagerar… jaja. Sidospår.

Björn Waller Redaktionen 2006-04-13 23:44
 

Hade svårt att tro att allt var sant hela tiden, men det är tre evckor sen jag läste boken och jag har fortfarande svårt att släppa den!!! Ska köpa uppföljaren NU…..

Sen blir det lite konstigt att bara för att han "lurade" Oprah då rä det såååååå illa??? Är hon någon slags gud där borta eller???? (den var ironisk)

Nina Oregistrerad 2006-08-02 09:55
 

Kan bara instämma i vad du och övriga skriver, oavsett om varje ord är sant eller ej så är båda böckerna riktigt bra och svåra att släppa! Var inne på sajten http://www.thesmokinggun.com och läste om "avslöjandena om sanningen de gjort, ibland blir man bara sååå trött. Bra recension förresten!

Åsa Oregistrerad 2006-08-11 21:04
 

Jag kan bara instämma med tidigare inlägg. Hela kontroversen bygger på att Oprah och hennes publik ständigt suktar efter ny lidandepornografi. Nu visade det sig att James Frey kanske inte alls varit utsatt för de detaljerade hemskheterna i A Million Little Pieces, och då känner sig publiken lurad. De bortser helt och hållet från att det är en bra bok. Jag läste just uppföljaren, My Friend Leonard, och den får gärna vara 100% fiktiv. Det ändrar ingenting, eftersom det är en extremt bra bok.

Niklas Oregistrerad 2006-08-12 20:40
 

En fin parodi på Frey/Oprah-historien: http://www.southparkstudios.com/show/display_episode.php?season=10&id1=1005&id2=148

Mange P Oregistrerad 2006-08-14 18:59
 

Redan i början av boken får jag inte ihop det tragiska i en kille som är full och påtänd genom hela skoltiden och den fina prosan i boken. När han sen begår den stora matchobragden med rotfyllnig utanbedövning utan bedövning och utan att ta återfall så betvivlar jag hans beroende, inte för att jag tror att han är en alkoholist, men hans förmåga att se sanningen om sig själv. Istället för en inre resa så skildrar Frey hur imponerad han är av alla udda typer och kändisar. Boken blir ofrivilligt komisk men det är för prosans skull som fortsätter läsa. Den ofrivilliga komiken ger boken paradoxalt nog den grund som gör berättelsen mänsklig,

om att leva den andres lögn

Petter Oregistrerad 2006-11-11 12:55
 

GRYMT BRA recension.
Blev främst lite besviken då du i början skriver relativt negativt om boken.
Själv älskade jag den och det var precis som du avslutade din recension ; det svider ett tag efter att man lagt boken ifrån sig…
:)

Felicia Oregistrerad 2006-12-05 23:34
 

Det här är en riktig skitbok. Köp den inte! Recensionen är lika hånande som boken.

http://mksblogg.wordpress.com/2007/01/09/1000-sma-bitar-eller-1000-sma-logner/

MK Oregistrerad 2007-01-09 10:20
 

Boken är sann,såg James Frey på Oprah där han berättade allt. Nu har en uppföljare kommit Min vän Leonard som också är helt sann.

Dijana Oregistrerad 2007-05-08 11:03
 

Dijana: Det var vad han påstod först, ja. Sedan har han fått backa från mycket av det. Helt påhittade är böckerna inte, men nog har han lagt till och förbättrat en hel del, och "helt sann" är den absolut inte. Kolla gärna länkarna till vänster. Men det är en rätt bra bok ändå. "Min vän Leonard" står på att-läsa-listan.

Björn Waller Redaktionen 2007-05-09 01:29
 

men lägg av för fan! det är en grymt bra bok, ingen kan skriva en spännande och underhållande bok om man endast får hålla sig inom ramarna om vad som är sant och verkligen hänt. Skulle någon hyllat boken om den var helt sann, utan alla smaskiga, underhållande och hjärtekrossande detaljer. Det är ett mästerverk, varesig den är sann eller ej. Killen kan skriva.

elsa Oregistrerad 2007-05-20 21:53
 

En av de bästa bäcker jag läst. Struntar i om det är lögn en del av boken. Den fångade mig totalt och var så beskrivande. Kanon

CV Oregistrerad 2008-07-01 22:02
 

Det är den bästa boken jag läst på länge. Jag köper varje ord i boken.
Så nära sanningen man kan komma 10 poäng

Gunn Oregistrerad 2009-02-16 20:47
 

fy fan säger jag …. boken kan vara lögn den kan vara sanning men en sak e säker den bygger i grund och botten på sanning för det finns vissa saker som man kan känna igen sig på om man vart i lite liknande situation … som sagt jag var med om ett missbruk och boken ifråga ligger mig nämare hjärtat än bibeln

christofer Oregistrerad 2010-09-10 22:31
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?