Gästrecension

: Tecken till kärlek
Tecken till kärlek Jan Kjærstad
2004
Atlantis
8/10

De älskandes typsnitt

Utgiven 2004
ISBN 9174866915
Sidor 296
Orginaltitel Tegn til kjaerlighet
Översättare Inge Knutsson

Om författaren

Jan Kjærstad föddes 1953 i Oslo och har bland annat studerat teologi. Han debuterade 1980 med novellsamlingen Kloden dreier stille rundt. 2001 fick han Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Upptäckaren.

Gästinformation

Josefin Bengtsson bor och studerar i Linköping. Har fastnat i skrivarträsket och som ett resultat av det (eller kanske är det orsaken) läst 80 poäng vid Lunds universitets författarskola. Gav sig själv ett eget företag i tjugofemårspresent. MiraK skrivarkonsulten, ett företag som specialiserat sig på att ge konkreta råd och tips i skrivprocessen.

Sök efter boken

Ett typsnitt som är känsla och sensualism, för att inte säga erotik. Kanske låter det underligt. Men egentligen är det ingen främmande tanke att låta formen tala till sinnena och förmedla ett alldeles särskilt innehåll. Det är snarare vad reklambranschen håller på med varje dag. Dock är det är en kittlande tanke, att det skulle finnas ett kärlekens typsnitt. Jan Kjærstad får oss att tro att det inte är någon omöjlighet. Kärlekens typsnitt finns.

Cecilia, ung och lovande grafisk formgivare, möter Arthur, musiker, allkonstnär och bagare av sensuella bröd. Cecilia ser det som sin livsuppgift att skapa ett nytt typsnitt. Men inte vilket typsnitt som helst utan ett typsnitt av ett slag världen aldrig för skådat. Ett typsnitt som kommer lyfta sina texter till hittills oanade höjder. De älskandes typsnitt.

Tecken till kärlek är givetvis en kärlekshistoria. Den kittlar och berör via ett språk som har egen kraft, som lyser och låter sig genomlysas. Men där finns också ett vemod. Arthur är Cecilias stora kärlek. Bokens berättarröst är Cecilia själv. Hon vill berätta historien om sin kärlek och sammanföra den med sin livshistoria. Men Cecilias brokiga livsbana ska inte bli rakare nu.

I Tecken till kärlek är skriftens magi, textens storhet, ödmjukhet och eftertanke ingredienser som gör den speciella känslan, av samtidig mjukhet och styrka. De många kopplingarna till egyptisk mytologi och Kjærstads fantastiska associationsrikedom ger ett storslaget men finstämt resultat.

Bakom detta storverk står alltså norrmannen Jan Kjærstad. Han är i veckorna aktuell med bildningsromanen Kongen av Europa. Övergripande för samtliga Kjærstads verk är diskussionen om litteraturläsningens vad, hur och varför. Kjærstad försvarar litteraturen genom att utforska de nya medierna inifrån och bevisa att litteraturen inte på något sätt står sig kort.

I Jan Kjærstads bildade författarskap är min personliga favorit Tecken till kärlek, för dess sinnlighet, närvaro och realitet som strålar ut i en känsla av något sagolikt.

Josefin Bengtsson

Publicerad: 2005-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 17:54

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1853

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?