Recension

: After the new economy
After the new economy Doug Henwood
2005
6/10

”Den nya ekonomins” uppgång och fall

Utgiven 2005
ISBN 1565849833
Sidor 320
Språk Engelska

Om författaren

Doug Henwood är redaktör för tidningen ”Left Business Observer”, och författare till ett par böcker, bland annat ”Wall street” (om hur finansmarknaden fungerar).

Left Business Observer – Den tidning som Henwood är redaktör för.

Sök efter boken

Minns ni diskussionerna om hur den ”nya ekonomin” skulle lösa alla våra problem? IT-ekonomin, och allt vad den kallades för, var räddaren i nöden. Det fanns ingen hejd för hur bra allt skulle bli – vi skulle få ett friare och bekvämare liv, mindre stress, högre produktivitet (och därmed högre lön), flexibilitet och distansarbete för den som så önskade – och så vidare …

Men så sprack bubblan.

IT-boomen kom av sig. Och med den också många av dess profeter. På samma sätt som tidigare profeter om en ”ny ekonomi” under 1980-talet hade kommit av sig i samband med den totala härdsmältan på landets finansmarknader.

Sverige var inte på något sätt unikt – samma slags lycksaliga profeter fanns i många länder, inte minst USA. I den här boken spårar journalisten och ekonomen Doug Henwood hur diskussionerna gick i USA, och vad som verkligen hände med ekonomin där. Det finns många lärdomar för oss att dra av den stora grannen i väst – likheterna mot hur diskussionen gick här är många gånger slående.

Det är ju i efterhand alltid lätt att göra sig lustig över folk som bevisligen har fått någonting om bakfoten. Det kan lätt kännas som att sparka på en som redan ligger. Nu har förstås många av de inblandade en vansinnigt god förmåga att kunna resa sig upp, och oförtrutet fortsätta som om ingenting hade hänt – vilket kanske kan motivera ett visst häcklande från författarens sida.

Samtidigt kan jag tycka att Henwood är lite slarvig i sin behandling av ämnet. Han kan till exempel kritisera andra ekonomer för att de saknade källor för olika mer eller mindre fantasifulla påståenden. Samtidigt är hans egen bok extremt tunn på detsamma.

För den som är intresserad av den svenska debatten rekommenderas istället Mikael Nybergs bok kapitalet.se. Argumentationen i Henwoods bok är i hög grad densamma som den som Nyberg för utifrån en svensk kontext. Den har nu några år på nacken, men är fortfarande högintressant för den som vill förstå många av tilltagen under de glada 1980- och 1990-talen. Och den har klart bättre källhänvisningar.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-12-06 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-03 22:56

Kategori: Recension | Recension: #1843

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?