Recension

: Dagen ditt ljus dikter 1981-1994
Dagen ditt ljus dikter 1981-1994 Pia Tafdrup
1995
Albert Bonniers förlag
10/10

Söndagsapelsin med Tafdrup

Utgiven 1995
ISBN 9100559601
Sidor 84

Om författaren

Fotograf: Susanne Mertz

Pia Tafdrup, född 1952 och bosatt i Köpenhamn, är medlem i Det Danske Akademi. Hon har hittills skrivit tolv diktsamlingar, två skådespel, en poetik och en roman -Ge sig hän, på svenska 2006. För diktsamlingen Drottningporten fick hon Nordiska rådets litteraturpris 1999. Och 2006 tilldelades hon Svenska Akademiens nordiska pris.

Sök efter boken

Frukten

Griper kniven
från bordets blanka kakel
frukten från skålen
solen från himlen
hotar saften
med silvervass egg
ristar en linje
i den glödande kinden
och borrar
naglarna
i den gula huden
kränger av skalet
och känner lukten av köttet
slickar saften från armen
suger upp gnistrande droppar med läpparna
från den drypande apelsinen
sörplande monolog i eftermiddagsljuset
öppnar den
i halva månar
intar den
båt för båt

Får jag presentera den perfekta söndagsfrukten. En bagatell kanske, men en bagatell skriven med sådan elegans så söndagsglufsaren båt för båt tappar andan. Får jag presentera den vackert erotiska touchens mästarinna. En som litar på sina bilder totalt, klyftorna är halva månar för att i nästa rad vara båtar. Detta görs utan att blinka.

Detta är ingen bagatell trots att det är söndag, det är en mästare som bara lutar sig tillbaka och skriver med lätthet. Det är poesiuppvisning som simhopp.

Denna lätthet och det vardagliga, dikten heter frukten och den nämner apelsin om en vill tolka den så får en anstränga sig. Jag behöver inte tolka den, jag ser den som fulländad även om den endast är en beskrivning av att äta upp en apelsin. Jag ryser. Jag älskar det danskan skrivit. Här har jag det komprimerat. Jag skall designa en fruktskål i glas i vilken jag har ingjutet ett papper i det tjocka glaset, det ska vara typ 3 cm tjockt och där i kan man läsa dikten på botten så fort man flyttar på apelsinerna.

Tafdrup är aldrig vulgär hon är elegant och precis. Hennes dikt är som en apelsin som man äter med kniv så det blir lite fuktigt på fingrarna men inte kladdigt överallt som när man äter den utan kniv med bara händerna. I denna samlingsutgåva kan man se en tydlig säkerhet som vecklar ut sig men det är lätt att känna igen poeten 81 liksom 94. Men allt detta vet ni väl antagligen redan. Ni kan er poesi. Då ursäktar jag och återgår till min apelsinsöndag.

P.S Läs textutdraget (helst hela boken) den dikten är raka motsatsen till denna, den måste tolkas för att bli intressant, väldigt lätt att tolka om snigeln dock! En minst lika ljuvlig dikt som ovan men ingen "bagatell" ur hennes debut. När det går hål på en ängel.

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2005-12-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 23:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1840

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?