Recension

: Den fyrbenta kråkan
Den fyrbenta kråkan Daniil Charms
2005
Rámus förlag
6/10

Örfil, kort och gott

Utgiven 2005
ISBN 9187506125
Sidor 71
Översättare Dmitri Plax
Illustratör Dmitri Plax

Om författaren

Daniil Charms föddes 1905 och tillhörde under 1920- och 30-talen de ryska absurdisterna. När han redan 1929 drabbades av publiceringsförbud övergick han till att skriva barnböcker, vilket han fick fortsätta med ända till 1938 innan publiceringsförbudet återigen hann upp honom. Han arresterades 1941 och dog året därpå. 2005 skulle han ha fyllt 100 år, men eftersom han själv ansåg sig ha fötts till jorden ett antal gånger så hade han antagligen inte brytt sig.

Sök efter boken

Vår beskrivna litteraturhistoria är bara är en parentes av den verkliga litteraturhistorien. Från oväntat håll kan det dyka upp texter som vänder upp och ned på alla våra föreställningar. Är det ett önsketänkande? När Rámus förlag nu ger ut nyöversatt kortkortprosa av Daniil Charms blir sådana tankar levande. En författare i marginalen som de kallar honom. Boken är en samling av galet vridna prosatexter i miniatyr.

Daniil Charms blev arresterad 1941 av Stalins hejdukar och han avled i fängelset året därpå. Tio år tidigare blev han fängslad för första gången, med släpptes. Det var en tuff tid för Leningrad och de nyskapande konstnärerna. Detta präglar förstås Charms texter: flyktighet, motstånd och provokationer. Att ha en historia, men inte kunna berätta den. Att bli avbruten redan innan man kommit igång.

Det var en gång en person som gick till sitt arbete, men på / vägen mötte han en annan person, som just köpt en polsk / limpa och var på väg hem till sitt. / Och det är, egentligen, allt.

Under Charms livstid publicerades inte mer än några dikter och ett par barntexter. Precis som Majakovskij skrev han alltså barnböcker, ett officiellt skrivande för att vilseleda kommunismens kontroll över konsten, kan man gissa. En vän till Charms lyckades rädda de flesta av hans manuskript, skrivna på lappar och lösa blad, i en resväska, innan tyskarna bombade staden. Det är dessa anteckningar som bildar Charms författarskap.

Han hade en sån näsa att man fick lust att stöta den med en biljardkö.

Vissa handlar om inget annat än sig själva och situationen de skapats i, medan andra är enradiga tankestänkare till stora ryssar som Gogol och Tjechov, detta blandat med rena provokationer och modernistiskt korrekta örfilar.

Att förgifta barn är grymt. Men nåt måste man ju göra med dem!

Avantgardist, postfuturist, dadaist, surrealist och nihilist. Vad ni vill. Det spelar mindre roll för Charms och hans texter, de gör sig giltiga i denna utgåva ändå. Själv kände jag inte till honom tidigare, trots att det redan finns två böcker av honom på svenska: Konsten är ett skåp (AWE/Gebers) och För det första och för det andra (Tidens förlag); och en tredje är på väg, En dålig människa. Och andra berättelser (Ersatz).

Den fyrbenta kråkan är illustrerad med streckgubbar på nästan varje sida, och till en början stör det min läsning. De liksom styr och förminskar texternas möjligheter. Men efter några genomläsningar blir jag bekant med dem och de blir rätt kul i all sin dumhet. Det enda jag saknar är datering när texterna kommit till. Det skulle vara givande att veta när i livet han skrev vilka texter, före eller efter den första arresteringen etcetera. Jag önskar också en Charms samlade, för någon gång borde ju hela resväskan hamna i en och samma volym.

David Enemar

Publicerad: 2005-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 19:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1793

3 kommentarer

Håller med – en samlingsvolym med Charms vore högst välkommen.

Hankypanky Oregistrerad 2005-10-20 09:10
 

Håller med föregående medhållare – en samlingsvolym efterlyses. Jag har nu letat efter "Konsten är ett skåp" i fem timmar på internet, omöjligt att hitta.

grot Oregistrerad 2006-01-21 17:40
 

Konsten är ett skåp finns på vissa bibliotek, bland andra Göteborg och Partilles. Så fick jag tag i den;)

Blomman Oregistrerad 2007-06-06 22:14
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?