Krönika

Boksök hos Google – ett hot?

Nu har då Google lanserat möjligheten att söka i böcker som annonserades tidigare i vår. Tjänsten har sedan ett tag varit tillgänglig för USA men nu har åtta europeiska länder fått sina egna versioner. Sverige är inte ett av dem.

Det är ett gigantiskt projekt man startat igång och det kommer ta avsevärd tid innan man är i hamn och det är imponerande att ett aktiebolag vågar tänka så långsiktigt. Speciellt i den så snabbt föränderliga interneteran.

Men det är inte bara guld och gröna skogar. Många förlag och författare ser risker med projektet. I USA stämde en samling författare Google för brott mot upphovsrättslagen i slutet på september på grund av projektet. Detta trots att man som upphovsrättshavare har möjlighet att inte delta. Problemet är att det är opt-out som gäller. Hela boken finns tillgänglig för den som vet hur man söker ut den. När man får en sökträff visas bara några enstaka sidor men med enkla program är det möjligt att automatiskt sätta ihop en hel bok. Jag förstår att man som författare är skeptisk. Man har lagt ner både tid och arbete på en bok och så kan vem som helst hitta den gratis på nätet. Det kan ju inte vara bra. Eller?

Jag tror i och för sig att det kan vara bra. Titta bara på Cory Doctorow som lägger ut alla sina böcker på nätet för gratis nedladdning. Han gör det dessutom samma dag som boken släpps i bokhandeln. Den uppmärksamhet det ger honom skapar mer försäljning än vad han förlorar på att boken laddas ner. Det finns en hel del nackdelar med nedladdningsbara böcker. Saker bara en fysisk bok kan ge dig.

  • Smidigare läsning (enklare format och högre upplösning)
  • Bättre översikt
  • En snyggare bokhylla
  • Möjlighet att göra egna anteckningar

Naturligtvis arbetar man på att arbeta bort de här bristerna även för e-böcker men det är inte vad Google gör. Det handlar inte om e-böcker utan om inskannade sidor.

En stor risk med att sätta sig emot utvecklingen och vägra låta sina böcker skannas in är att det öppnar upp för en piratscen liknande den som finns för film och musik. Böckerna finns redan där för den som är intresserad och då talar jag om text eller bild. Ljudböcker lämnar jag utanför det hela de här gången.

Det finns en hel del fördelar med böcker elektroniskt.

  • Sökmöjligheter (typ…Google…)
  • Många böcker på liten fysisk yta
  • Billigare (?)
  • Prenumerationer på uppdateringar

Nästa version av uppslagsboken Encyclopedia of Science Fiction (eller var det den för fantasy?) kommer bara finnas som prenumererbar tjänst på nätet. En blandning av bok och tidning med artiklar. En spännande kombination.

Orson Scott Card har precis släppt sin nya nättidning som betaltjänst. Även det ett spännande exempel som det ska bli intressant att följa.

Slutsatsen är att det kommer finnas utrymme för både fysiska och elektroniska böcker. De fyller helt enkelt olika behov. Det är också väldigt svårt att stoppa utvecklingen och den som försöker allt för hårdnackat riskerar att se sig omsprungen av verkligheten (hej musikindustrin). Utvecklingen går så fort nu att vi inte har en aning om var vi kommar hamna om 5-10 år så det gäller att ha ett öppet sinne om man ska vara med och dela på kakan.

Björn Hagström

Publicerad: 2005-10-18 23:46 / Uppdaterad: 2010-01-05 14:21

Kategori: Krönika

6 kommentarer

Surt att det inte finns på svenska, hur ser planerna ut där?

Pike Oregistrerad 2005-10-19 18:48
 

Mig veterligen finns bibliotek, där man kan låna böcker gratis. Varför skulle det vara ett hot att hämta hem dem över Internet? Det skulle i sådant fall vara kurslitteratur, som är omöjliga att få tag på, på biblioteken.

Själv anser jag att det, ursäkta språket, suger hamsterpung att läsa böcker via datorn. Jag kan dock tänka mig att det bara är en tidsfråga innan det finns "elektroniska böcker" som ser ut och fungerar ungefär som en vanlig bok, bara det att det är en sorts skärm istället. Som en handdator, men betydligt större skärm. Och typ bara skärm, för den delen, med touchscreen. Elektroniska böcker kan man dessutom låna redan idag (och har kunnat göra det ganska länge) från bibliotek, och även om de är få i antal så är det givetvis framtiden. Vare sig man vill eller ej. De får väl slänga in lite läskedrycksreklam och information om nästa såpopera mellan sidorna, så de stackars författarna får sina pengar ändå.

Och aaah… man kan ju skippa ganska många led i distributionen av en ny bok, när stora massan använder sig elektroniska böcker, så därför lär det ta ganska lång tid innan vi är där. Bokförlagen vill givetvis inte mista sin del av kakan. Det enda som kommer vara behövligt är ju själva författaren, någon som fixar in sponsorpengar och eventuellt marknadsföring av boken.

Niels Oregistrerad 2005-10-20 00:55
 

Böcker tillgängliga gratis! Författarna rasar. Jag ser löpsedlarna framför mig.

Men förutom när jag läser böckerna på skärm skulle jag förlora ganska mycket pengar på att skriva ut dem och sätta ihop en egen bok. Egentligen samma sak med ljudböcker. Jag har inte tid nog att slösa bort på att försöka ladda ner dem. Jag tjänar på att betala pengar för dem och får dessutom en bättre upplevelse.

Förläggare och författare ska tävla med bättre produkter än utskrifter och långt sökande efter ljudböcker. Det största faran för en bok är att inte bli upptäckt, inte att bli utskriven.

Kal Ström Oregistrerad 2005-10-20 10:58
 

Författare? Behövs det? Räcker det inte med en slumpgenerator? Det är ju konsumenten som ska stå i centrum.

David dagensbok.com Oregistrerad 2005-10-20 16:11
 

Pike: Jag har inte hört något om planerna för den svenska versionen tyvärr. Snart hoppas jag:)

Niels: Det finns två aspekter på detta.

1. Biblioteken har i alla fall betalat för det ex de lånar ut.

2. Möjligheten att skapa obegränsat antal kopior utan kostnad skrämmer förlag och författare.

Kal: Både jag och Doctorow håller med dig.

David: Vad menar du? Är det fel att man ser på litteratur ur läsarens perspektiv?

Björn H, dagensbok.com Oregistrerad 2005-10-21 11:34
 

jag håller med om det posetiva du skrev om den fysiska boken!

alanna Oregistrerad 2005-12-08 11:23
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?