Nyhet

De stora förlagen dominerar kultursidorna

Det är de stora förlagen Bonniers och Norstedts som dominerar på tidningarnas kultursidor. Det konstaterar bokbranschens tidning Svensk Bokhandel efter att ha sammanställt sina recensionslänkar de senaste sju månaderna. På listan över de åtta mest recenserade böckerna ligger två från Norstedts och sex från Albert Bonniers. Dan Browns ”Änglar och demoner” toppar med 29 recensioner följd av Torgny Lindgrens ”Dorés bibel”, Cecilia Davidssons ”Sjunken hjärna”, Lina Sjöbergs ”Resa till Port Said”, Håkan Nessers ”Från doktor Klimkes horisont”, Anders Paulruds ”Kärleken till Sofia Karlsson”, Magnus Florins ”Leendet” och Katarina Kieris ”Den röda fläcken på fastighetsmäklarens hals”. Många tidningar ser de stora förlagen som garant för hög kvalitet och av tradition viks recensionsutrymmet på måndagar för Norstedt och på fredagar för Bonniers.

Det är förstås inte alltid tidningarnas åsikter följs av de vanliga läsarna, men det finns också exempel på hur ett omnämnande av rätt person på rätt plats ger direkt utslag i försäljningsstatistiken. Och om boken på ett eller annat sätt dyker upp i TV-rutan är det värt mer än alla tidningsrecensioner tillsammans, säger Bonniers förläggare Jonas Axelsson till SvB. Och uppmärksamhet genererar ju som bekant sig självt.

Siffrorna i undersökningen bygger på recensioner Svensk Bokhandel hittat på nätet, så det är bara de tidningar som lägger ut sina recensioner där som finns representerade. Nättidskrifter som dagensbok.com länkas däremot inte till.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-06-28 10:50 / Uppdaterad: 2005-06-28 10:50

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?