Gästrecension

: Solange
Solange Willy Kyrklund
1978
Albert Bonniers förlag
9/10

Längtan efter livet

Utgiven 1978
ISBN 917458104x
Sidor 126
Först utgiven 1959

Om författaren

Willy Kyrklund är född 1921 och bor i ett radhus utanför Uppsala. Han har sedan slutet av 40-talet varit verksam som författare. Han har bland annat skrivit ”Solange” , ”Tvåsam” och ”Om godheten”. Han har också skrivit en rad pjäser, varav ”Medea från M'bongo” är en av hans främsta. Han samlade verk finns utgivna i två band.

Gästinformation

Sanna Boman bor i Stockholm och pluggar litteraturvetenskap. Hon läser gärna Willy Kyrklund, Borges och Euripides. På fritiden spelar hon i punkband och går på Hammarbys hemmamatcher.

Sök efter boken

Berättelsen "Solange" är vad man skulle kunna kalla en kärlekshistoria, men en som behandlar den enkelriktade kärleken. Personen Solange är den älskande, Hugo heter hennes make.

Enligt typiskt Kyrklundmanér är historien till sitt omfång inte speciellt omfattande, men trots detta får vi under knappt 130 sidor vara med om ett helt livsöde. Orden "vara med om" stämmer i detta fall speciellt väl in; istället för att följa huvudkaraktärens liv utifrån ett distanserat betraktarperspektiv, vilket ofta är fallet, är vi ett med Solange. Vi ser det hon ser, känner vad hon känner och har precis som hon själv ingen aning om hur det ska gå sedan.

Men här slutar också det typiskt Kyrklundska; "Solange" tillhör hans första berättelser och som vanligt uttrycker han det bäst själv:

När jag lyckades få ihop den här lilla berättelsen som heter Solange, blev ju Bonniers mycket glada och de tänkte att nu har här fötts en berättare. Det är ju fruktansvärt att besvika dem på detta sätt, för att det visade ju sig att jag inte hade de förutsättningarna; istället för att det skulle bli alltmer av berättande och allt behagligare, så blev det allt tunnare och torrare. Men ändå så tycker jag nog att de här broschyrerna som jag har kommit ut med visar en någorlunda konsekvent linje i utvecklingen. (ur en intervju i 90TAL nr 1, 1990)

Det är en sällsam liten historia, och som så många andra mästerverk ligger det en skarp kontrast i grunden; kontrasten mellan dröm och verklighet. Mellan att leva och att överleva.

Solanges tillvaro kretsar kring en längtan efter livet. Hon vill vara fri, dansa, leva. För Hugo däremot finns inget liv. Det finns en verklighet, och en förmåga att överleva. Och i valet mellan att leva och att överleva är det endast en självmördare som väljer att leva, det är hans starka åsikt. Hugo är en överlevare.

Stockholm någon gång i mitten av förra seklet. "Om livet är en dröm, vad är då staden om icke en verklighet?" frågar sig Solange. Hon älskar inte sin stad, med dess murar och väggar av sten och dess gråa fasader, en alldeles för hård verklighet.

Drömmen är mjukare, rörelserna i drömmen är följsamma och de ackompanjeras av musik. Redan som mycket liten är det dansen som betyder något för Solange. Men trots att hon gång på gång får höra att hon är omusikalisk, att hon inte kan hålla takten, fortsätter Solange att dansa, i sin egen takt – och med Willy Kyrklunds glasklara metaforik en takt som är omöjlig att följa med i för den som inte äger hennes livslust. Hugo gör det till en början, han har Solange att tacka för mycket; hon ger honom kraft att drömma glömda drömmar, hon försöker få honom att brinna. Sedan tar förnuftet överhanden, och Hugo tappar takten.

Willy Kyrklunds i det närmaste minimalistiska prosa – stundtals abstrakt svävande men alltid lika vacker – ger berättelsen en vitalitet som är lika gripande aktuell trots att det har gått ett halvt århundrade sedan den skrevs. Kanske beror det främst på Solange, som i sin strävan efter frigörelse är en kvinna före sin tid. Inte vill hon gifta sig, det är Hugo som bestämmer att det är förnuftigast så. Hon slutar sitt arbete när deras son föds, men hon står inte och skvallrar i snabbköpet som de andra hemmafruarna; hon har inte maten klar när Hugo kommer hem från jobbet. Istället dansar och drömmer hon, och låser in sig på toaletten och läser poesi. Hugo läser bara tidningen. Det gör aldrig Solange.

Till sist får hon nog av sin makes "fruktansvärda självstympning i förnuftets namn". Hon har sin verklighet, men den räcker inte på långa vägar. Och när hon äntligen ger efter för all sin längtan är det Hugo som blir lämnad kvar.

Willy Kyrklund har alltid utgett sig för att undersöka människans villkor, inte människan i sig. I essäsamlingen "Skeptikerns dilemma: Texter om Willy Kyrklunds författarskap" sammanfattar Peter Luthersson dessa människans villkor, enkelt och anspråkslöst: "Innan vi finns, finns vi inte. Så finns vi. Och sedan finns vi inte mer."

Samma kalla villkor som gäller oss alla gäller alltså också för Solange. När hon hindras från att leva slutar hennes liv.

Och Hugo är den som överlever.

Sanna Boman

Publicerad: 2005-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2005-06-11 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1655

5 kommentarer

En väldigt bra recension! Jag känner för att läsa boken.

Leopard Oregistrerad 2005-06-11 00:08
 

Vad ska man säga, den här boken är helt fantastisk. Av Kyrklunds böcker, som alla håller ypperlig klass, är den här nog den mest lättillgängliga. Det är en sådan sorgsen, vacker, drabbande berättelse att man bara kan prisa K för att han skrev den.

hankypanky Oregistrerad 2005-06-12 11:40
 

En mycket initierad och vital recension som inspirerar till mer av såväl läsande som skrivande. Existentialismen får här en renässans i dubbel bemärkelse: Recensentens språkbehandling formligen vibrerar av liv och förstärker ytterligare författarens tematik. Leva livet!

Kirkegaard Oregistrerad 2007-08-27 17:08
 

[...] Här är någon som tycker helt annorlunda [...]

Willy Kyrklund – Solange « Tekoppens tankar Oregistrerad 2011-03-04 09:19
 

[...] jobb, försöka träna lagomt mycket/ofta/hårt, rodda upp kompisdate och läsa om Willy Kyrklunds Solange. (@Vedrana mest: Klicka på länk! Den leder till miket bra recension kompis.) Like this:Like [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?