Recension

: Den hinduiska gudavärlden
Den hinduiska gudavärlden Adèle Schreiber
2004
Carlssons
5/10

Lärobok om hinduismens gudar

Utgiven 2004
ISBN 9172036230
Sidor 285

Om författaren

Adèle Schreiber (född 1922) är språklärare och konstvetare. Hon har bland annat skrivit böckerna Enhörningen (1998), Den hinduiska gudavärlden i indisk konst och litteratur (2004), Judiskt liv i Indien (2009) och Den gröne mannen (2013).

Sök efter boken

Hinduismen – en av världens största religioner, med en mycket komplex gudavärld. I den här boken försöker konsthistorikern Adèle Schreiber reda ut hur de olika hinduiska gudarna har skildrats i konst och litteratur. Gudarna, eftersom det främst är två manliga gudar som upptar större delen av boken; Vishnu och Shiva. De hinduiska gudinnona upptar enbart 20 av bokens dryga 280 sidor (även om de förekommer då och då i de andra skildringarna).

Jag kan inte hjälpa det, men får framförallt tankar till en klassisk skolbok. Det hänger väl samman med den ganska oproblematiska, torra sakframställningen – i kombination med de många bilderna.

Boken är alltså oerhört rikligt illustrerad, med många vackra färgbilder. Det gör det lätt att se vad Schreiber skriver om, och de symboler hon talar om i texten. För den här boken är helt fokuserad på bildspråket, och symboliken som ligger däri. Den talar mindre om hinduismen som religion, om världsbilden och trosuppfattningen.

Det mycket kortfattade indexet i slutet gör därtill att boken tyvärr inte fungerar särskilt bra som uppslagsverk i frågan. Det kan alltså krävas att man redan har en hel del förkunskaper om hinduismen, eller läser någon annan bok parallellt med denna, för att man ska kunna få ut så mycket som möjligt av läsningen av denna. Men i det perspektivet kan dess rika illustrationer och noggranna genomgång av bildernas språk ha mycket att tillföra.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-04-01 00:00 / Uppdaterad: 2015-02-26 11:24

Kategori: Recension | Recension: #1575

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?