Recension

: På jakt efter Mr Kim i Seoul
På jakt efter Mr Kim i Seoul Sofia French
2005
Wahlström & Widstrand
7/10

Vem är du, och varför?

Utgiven 2005
ISBN 9146211381
Sidor 224

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Sofia French föddes 1971 i Sydkorea men är uppvuxen i Nyköping. Hon debuterade 1999 med plats, spela död, en samling lyrisk kortprosa. 2011 kom ungdomsromanen Sötaste Klara. French har också gett ut självbiografiska På jakt efter Mr Kim i Seoul (2005) och, tillsammans med Astrid Trotzig, antologin Hitta hem. Vuxna adopterade från Korea berättar (2003).

Sök efter boken

Mr Kim är Sydkoreas vanligaste namn. Att leta efter Mr Kim i mångmiljonstaden Seoul är en koreansk motsvarighet till att, som det heter på svenska, leta efter en nål i en höstack. Adopterade Sofia Lindström (numera French) från Nyköping, har för övrigt inte ens ett namn att gå efter om hon skulle vilja hitta sina biologiska föräldrar. Men hon gör under ett år tre resor för att försöka finna en del av sin dubbla identitet i det land hon är född.

På jakt efter Mr Kim i Seoul är en bok som inte är helt självklart definierad. ”Skönlitteratur” enligt förlaget, men mitt intryck, både av boken och av intervjuer med författaren, är snarare det av självbiografi med fackinslag. Å andra sidan har väl alla berättelser åtminstone en del fiktion i sig.

Och inte för att den inte är tillräckligt stilistiskt medvetet för att vara (bra) skönlitteratur. De små textstyckena framstår nästan som prosadikter, små, självständiga, men sammanlänkade. French pärlar upp en serie bilder från uppväxten som adopterad i Sverige och från de tre resorna till Sydkorea, men också intryck från debatten kring adoption, både i Sverige och Korea.

Roman eller inte är texten snabbt läst. Det är korta textsjok med mycket vitt på sidorna. Tankarna däremot dröjer sig kvar.

Sedan Koreakrigets slut 1953 har närmare nio tusen barn adopterats från Sydkorea till Sverige. 1971, när Sofia French adopterades, kom 1541 barn hit därifrån. Sedan dess har utlandsadoptionerna därifrån minskat betydligt, och blivit betydligt dyrare. Från koreansk sida är utlandsadoptioner något man försöker undvika. French beskriver en känsla av skuld i landet. Samtidigt som barn som övergetts av sina familjer traditionellt nedvärderas finns ett kollektivt dåligt samvete över att ha lämnat bort sina barn. Och så Sverige, där ofrivilligt barnlösa lägger enorma summor på diverse behandlingar, och där adoption alltid framställs som en sista utväg.

Det måste vara något mycket speciellt, att delvis höra till en helt annan del av världen. Men samtidigt är ju identitet något vi alla grubblar över. Det är också något French lyckas fånga – kanske på grund av sin beundransvärda distans till de egna upplevelserna – och som gör att boken kan fungera på flera plan samtidigt. Både som en berättelse om den specifika situation adopterade befinner sig i, och som allmänna funderingar kring identitetsskapande. Man kan mycket väl vara ”helsvensk” med råttfärgat alldagligt utseende och känna igen sig i tankarna kring vem man är, vad som är arv och vad som är miljö, vad man blir och vad man kunde ha blivit. Vad som påverkar de val man gör, bra som mindre lyckade.

Det är när Sofia French själv får barn som hon på allvar börjar fundera över de här frågorna. När hennes son blir stor nog att undra vill hon ha andra svar att ge honom än de enkla standardsvar hon själv är van att ge. Även om jag inte själv har barn kan jag förstå det behovet. Alanis Morissette sjunger i ett eller annat sammanhang ”How would I explain this to my children if I had them?” Det är en fantastiskt vettig fråga man antagligen borde ställa sig oftare.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2005-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2016-05-17 08:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1570

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?