Recension

: Lugna favoriter
Lugna favoriter Kjell Westö
2005
Norstedts
5/10

Vad nöden kräver

Utgiven 2005
ISBN 9113013289
Sidor 386

Om författaren

Kjell Westö är född 1961 och bor i Helsingfors. Innan han debuterade som författare med diktsamlingen Tango Orange var han verksam som journalist. Genombrottet som författare kom med romanen Drakarna över Helsingfors som publicerades 1997. Romanen Hägring 38 vann Nordiska Rådets litteraturpris och Sveriges Radios romanpris 2014.

Sök efter boken

”With great power comes great responsibility.”

Och har man nu plötsligt fått spindelmannakrafter, då får man allt se till att använda dem på ett hedervärt sätt. Om man däremot inte har några spindelmannakrafter, då följer inget annat ansvar än att överleva. Om sådana pojkar eller män handlar berättelserna som Kjell Westö valt att samla ihop och ge ut under titeln Lugna favoriter.

Det är Helsingforspojkar som spelar mediokra fotbollsmatcher och lyssnar på repiga vinylskivor som om livet hängde på det. Mobbar, mobbas eller tittar bort. För sådant är livet för de pojkar som inte är Peter Parker och därmed för nöja sig med att från det fördolda kasta lystna blickar mot klassens Mary Jane Watson.

Karaktärerna i Kjell Westös noveller, eller berättelser som han vill kalla dem, allergisk mot litteraturens bestämningar, lever aldrig i nuet. De är eskapistiska masochister, ständigt beredda att söka upp situationer i livet då de kunde handlat annorlunda, sagt ifrån, stått upp eller lagt armen om, men valt att låta bli. För utan styrka följer inget ansvar.

Det är drabbande igenkänning man riskerar som läsare av Westös novellsamling. Han har en utpräglad förmåga att beskriva det allmängiltiga och eviga i samma mening som han med några välvalda detaljer fäster berättelsen i en viss tid och ett visst rum. Där excellerar Westö.

Däremot lyckas han inte i någon större utsträckning att skapa några spännande kvinnoporträtt. De skymtar bara förbi, vaga i konturerna. Om detta är ett medvetet drag för att på något sätt tematisera den manliga identitetsbildningen eller något liknande, det må vara osagt. Men det bidrar säkerligen till att det främst är manliga läsare som kommer att söka sig till Westö. Det här är noveller om män för män. Och främst då män utan spindelmannakrafter, som låtit bli att ta ansvar och behöver känna att de inte är ensamma.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2005-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 10:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1558

2 kommentarer

1) "lugna favoriter" är inte det någon slemmig privatradiokanal? 2) så svaga slipper ansvar? det var ju bekvämt… 3) "spännande kvinnoporträtt", hur många manliga författare har egentligen lyckats med det? (och vice versa..?)

momo Oregistrerad 2005-03-15 01:13
 

Tyckte Siri Hustvedt gjorde ett bra porträtt av ett antal män i sin roman "Vad jag älskade". http://www.dagensbok.com/index.asp?id=1089

Rickard Liljenskog Oregistrerad 2005-03-15 18:18
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?