Recension

: Uppland
Uppland Aase Berg
2005
Albert Bonniers förlag
7/10

Hackad och malen expressionism

Utgiven 2005
ISBN 9100103837
Sidor 72

Om författaren

Aase Berg, född 1967 i Stockholm, debuterade med diktsamlingen Hos rådjur. Den följdes bland annat av en trilogi om moderskap, där den Augustnominerade diktsamlingen Forsla fett ingick. Senast utkom diktsamlingen Liknöjd fauna. Aase Berg är också litteraturkritiker och skriver i bland annat DN.

Sök efter boken

Är det något fel på landskapet Uppland, slätten mellan Mälaren och Gävle, mellan Bottenhavet och Bergslagen? Kanske gör detta monotona landskap att det brister i den mänskliga stimulansen, som i sin tur skapar människorobotar eller utgör grogrunden för sekteristiska knullmord.

Man tror nästan det. Knutby. Köksö, är titeln på en av dikterna i Aase Bergs fjärde diktsamling, som just heter Uppland. Där riktigt ser man hur förprogrammerade varelser rör sig i IKEA-träsket med schlagerkörer ringande i öronen, med tapeternas mönster omvandlade till orgastiska övningar och känslan av fångenskap överskuggar allt annat.

Eller så är inte Uppland speciellt på det sättet, men kanske idealiskt som skådeplats för en sammanhållen diktsamling som det är frågan om här. Den ortsnamnflora som Aase Berg fyller dikterna och titlarna med är hämtade härifrån, men oftast lätt deformerade. Ekolsund blir Eolsund (Eol=vindarnas gud enligt antik mytologi), Saltkråkan parafreras med Snorkråkan och för de hemmavarande heter flygplatsen Kvarlanda.

Det där rimmar väl med Bergs sätt att skriva. Hon gör det över hela fältet, hon lägger till och drar ifrån och far fram med den lexikala saxen utan vidare respekt för grammatik och syntax. Eller så är det just respekt hon har, men inser att poesi inte behöver vara svårt, att det kanske är just vid enkel- och lekfullhet som denna poesiart gör sig bäst.

Man önskar att fler inom den morfembesatta samtidslyriken insåg detta, och skrev lika upplyftande som Aase Berg.

Anders Edwartz

Publicerad: 2005-03-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 23:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1550

3 kommentarer

forsla fett har hon givit ut också… det står inte i författarpresentationen

ix Oregistrerad 2005-03-09 11:30
 

precis… läste igår om j kristeva. hennes tankar om semiotiskt språk kontra patriarkalt förhöjde min läsning av berg. nån annan med samma upplevelse?

stoffe Oregistrerad 2005-03-09 12:59
 

diskussionsvågorna går höga… oj oj oj, knappt man hänger med

micke Oregistrerad 2005-03-09 22:30
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?