Recension

: Smycken från vikingatid till nutid
Smycken från vikingatid till nutid Irene From Petersen
1999
Berghs
5/10

Svårare än lätt

Utgiven 1999
ISBN 9150213679
Sidor 60
Orginaltitel Smykker fra vikinetid og nutid du selv kan lave
Översättare Solveig Rasmussen
Först utgiven 1997

Om författaren

Irene From Petersen är en allsidig smyckesdesigner som undervisar och håller kurser i att tillverka smycken. Hon deltar även i utställningar med sina alster.

Sök efter boken

I februari invigs vikingaåret 2005 på Gotland. Vi som bor här på ön inser att det kommer att vara svårt att inte bli påverkad. Vikingar överallt. Lika bra att hänga med.

I boken Smycken från vikingatid till nutid får du chansen att lära dig tillverka smycken som passar tidsandan. Vikingar i nutid helt enkelt. Smyckena ska tillverkas av silvertråd. Tråden kan sedan stickas, flätas eller tvinnas. Av tråden kan man också göra små ringar som man sedan fäster i varandra i bästa ringbrynjeteknik.

Jag som gillar att pyssla, som gillar smycken, som gillar vikingar. En perfekt bok helt enkelt. Eftersom jag fick boken innan jul började planer ta form. Jag kan tillverka alla mina julklappar själv. Men den tanken grusades snabbt när jag började läsa.

Boken har olika svårighetsgrader. Den enklaste kallas för Lätt och ska passa även barn. Själva hantverket kanske inte är så svårt, men att förstå utifrån beskrivningen känns svårare. Önskar att jag hade en slöjdfröken som kunde hjälpa mig. Jag tycker att det är svårt.

Det är trots allt en bok som inspirerar mig att ta fram trådar och tänger och får mig att börja pyssla. Jag vet att om jag lägger manken till så kan jag säkert få fram både ett och två fina smycken. Men idag räcker inte tålamodet. Tänker på silversmeden som jag känner, han trixar ihop sina ringar på ett kick i fantastiska mönster. Kanske är det därför det är han som är silversmed och inte jag.

Boken är inte riktad till barn som vill pyssla utan till vuxna händiga människor som vill göra vackra smycken som hämtat inspiration från vikingatiden. För om du bara är ihärdig och envis så kan jag lova att det kommer ut ett och annat vackert. Är du som jag, otålig och vill att det ska gå snabbt och lätt, då får du tänka om.

Det blev inga hemgjorda julklappar.

Lisa Johansson

Publicerad: 2005-01-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-06 15:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1495

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?