Recension

: Helt naturligt. Mat med lågt GI
Helt naturligt. Mat med lågt GI Cathrine Schück
2004
Bokförlaget DN
7/10

Kan nyttigt vara gott?

Utgiven 2004
ISBN 9175885239

Om författaren

Fotograf: Susanna Blåvarg

Cathrine Schück är en välkänd matprofil i Sverige och har bland annat skrivit Pasta Vid Spisen, Schücks Sommarmat, Schücks Vintermat och Schücks Gröna. Hon arbetar även som kock och kostrådgivare.

Sök efter boken

Glykemiskt index (GI) har varit ett modeord i kost- och hälsosammanhang under ett par år. I korthet är glykemiskt index ett mått på hur mycket maten i fråga påverkar blodsockret. Tesen är att ju jämnare man lyckas hålla blodsockret med hjälp av mat med ett lågt glykemiskt index, desto bättre blir fettförbränningen och desto bättre mår man överlag. En uppsjö av kokböcker på temat har förstått publicerats i kölvattnet av GI varav Cathrine Schücks Helt naturligt är en av de mer balanserade.

Principen är i grund och botten rätt enkel. Undvik socker, vitt bröd, ris, pasta, potatis (framför allt mosad) och egentligen allt som är gott. Ät sådant som man nogsamt undvek framför allt som barn; grönsaker, linser, bönor, fiberrikt och fullkornsspäckat. Och vips så mår du som en prins.

Riktigt så enkelt är det nu inte och det är Schück medveten om på ett sympatiskt och pedagogiskt sätt. Hon rekommenderar att inte försöka lägga om alla sina kostvanor i ett enda slag utan att steg för steg förändra vardagsmaten i enlighet med vad man faktiskt tycker om. Själv lever hon däremot som hon lär och har ätit enligt GI-metoden i flera år. Att hon själv också dagligen använder sig av de recept hon presenterar i boken känns trovärdigt och gör att man i lite större utsträckning kan tänka sig att prova på recept på bönor och linser som man inte hade tagit i med tång i vanliga fall.

Om man i vanliga fall baserar sin kost på mycket pasta, ris och mjölkprodukter kan den här sortens mat kännas både lite avancerad och framför allt extremt präktig. Långkok på bönor trodde man hörde sjuttiotalet till men man kan uppenbarligen vara säker på att det mesta kommer igen – åttiotalsmode såväl som linsgryta. Och även om författarens engagemang för metoden är ett stort plus i kanten så kommer jag på mig själv att undra många gånger hur man får ihop att alltid servera råa och ugnsbakade grönsaker till maten. När det nu är så enkelt att koka snabbmakaroner. Jag tänker mig också att det blir rätt så dyrt i längden när själva bulkmaten utesluts och fokus hamnar på proteiner i form av fisk och kött och fibrer i form färska grönsaker. Åtminstone färsk spenat är galet dyrt. Men det kanske är en vane- och planeringsfråga. Och bönor är i alla fall billigt.

Charmen i den här kokboken ligger ändå i den personliga ansatsen och engagemanget. Man blir helt övertygad om att författaren verkligen tycker om maten som presenteras och att hon verkligen mår bättre av den. Vackra bilder blandat med personliga reflektioner och praktiska tips gör mig faktiskt aningen sugen på att prova på linslivet ett tag. Särskilt uppskattade är lunchtipsen för att försöka hitta en ens halvnyttig lunch på en svensk lunchrestaurang är regelrätt lögn.

Det finns inte på kartan att jag lovar bort pasta eller potatismos. Men jag kanske ska prova på den där ljumma salladen med vita bönor och lära mig hur broccoli blir roligare än bara mosigt kokt. Hur som helst är den här boken faktiskt en rätt härlig inspirationskälla för bättre mat och i förlängningen kanske både en piggare knopp såväl som en piggare kropp. Och det verkar som om nyttigt trots allt kan vara rätt gott.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2004-12-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 12:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1481

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?